Počet položek: 0 0,- Kč
verze cz
verze cz
verze de
verze en
Outlet

Jak vybrat proteinovou tyčinku? Máme pro vás 6 tipů!

Jak vybrat proteinovou tyčinku? Co si pohlídat při výběru? ✔️ Přinášíme vám 6 tipů, jak vybrat proteinovku. Nahlédněte pod pokličku výběru. Poradíme vám, podle čeho se orientovat. Zvolte tu nejlepší i vy.

6 tipů, jak vybrat kvalitní proteinovou tyčinku

Proteinová tyčinka patří mezi oblíbené suplementy. Jde o skvělou svačinku nebo menší jídlo, když nemáš čas skočit si na oběd. Aby tě proteinová tyčinka zasytila, musí mít kvalitní složení.

Čím méně ingrediencí obsahuje, tím líp pro tebe. Na co se při výběru kvalitní proteinové tyčinky zaměřit?

Sleduj obsah proteinů

Proteinovou tyčinku si kupuješ hlavně kvůli proteinům, proto bys měl vždycky zkontrolovat jejich obsah. Je to nejdůležitější kritérium při výběru proteinové tyčinky. Na jednu porci by měla obsahovat minimálně 10 g proteinů, ideálně pak 17-25 g bílkovin na tyčinku.

Důležité jsou zdroje proteinů! Mezi nejkvalitnější patří mléčná bílkovina, syrovátkový izolát, micelární kasein, hydrolyzát syrovátkové bílkoviny a vaječný albumin. Jde o proteiny vysoké biologické hodnoty, které dorazí přesně ke svému cíli – do svalů.

Ne v každé tyčince ale najdeš takto kvalitní proteiny. Jestli chceš pro své svaly to nejlepší, vyhýbej se proteinovým tyčinkám s kolagenem a hydrolyzovanou želatinou – mají nižší biologickou hodnotu, tudíž i nízkou využitelnost pro svalovou hmotu.

Rostlinné proteiny jako protein hnědé rýže, konopný protein nebo hrachový protein také nepatří mezi ideální složku tyčinek. Jestli jsi ale vegan, tak je to pro tebe ta nejlepší kombinace.

O něco lépe ve srovnání s předchozími bílkovinami je na tom kaseinát vápenatý, denaturovaná forma kaseinu. Jako klasický kasein není až tak kvalitní, ale můžeme ho zařadit mezi lepší průměr.

Mezi favority u našich zákazníků z hlediska poměr cena - výkon patří tyčinky od Nutrendu.

Kontroluj množství sacharidů

Některé proteinové tyčinky se množstvím sacharidů vyrovnají klasickým čokoládovým tyčinkám ze supermarketů. Jestli hledáš opravdu kvalitní proteinovou tyčinku, neměly by být sacharidy první složkou na obalu.

Kolik gramů sacharidů má obsahovat jedna porce? Přijatelné množství činí 20 – 25 g, z toho však maximálně 5 g jednoduchých cukrů! Za nejideálnější se však považuje méně než 10 g sacharidů na porci. 

Sacharidy najdeš v tyčinkách pod různými názvy, například dextróza, fruktóza, melasa nebo třtinový cukr.

Obecně bychom mohli sacharidy rozdělit do tří skupin:

1) monosacharidy a disacharidy – jednoduché a rychlé cukry ovlivňující sladkost tyčinky. Najdeš je taky v běžných sladkostech ze supermarketů. Patří sem glukóza, fruktóza, glukózo-fruktózový sirup neb třtinový cukr.

2) komplexní sacharidy (polysacharidy) – sacharidy, které naše tělo zpracovává déle, energie se z nich uvolňuje postupně. Sem patří například škroby, ovesné vločky nebo mouka

3) polyalkoholy (polyoly) – látky přírodního původu, nahrazující běžné sacharidy. Ve srovnání s klasickými sacharidy mají menší energetickou hodnotu. V tyčinkách nejčastěji najdeš polyoly maltitol a erythritol. Jde tak o téměř ideální alternativu k sacharidům. Proč téměř? Nadměrná konzumace polyolů vyvolává trávicí problémy.

Nejlepší samozřejmě je, když tyčinka obsahuje přírodní náhražky klasického cukru- stévii, březový cukr, xylithol nebo zmiňované polyoly. Někdy najdeš v tyčince taky umělá sladidla. Nejsou tak sladká a nemají ani tolik kalorií. Ale podobně jako polyoly můžou vyvolat zažívací problémy. Nejčastěji se používá aspartam, maltitol, sukralóza, sorbitol a mannitol.

kvalitní proteinové tyčince by měly dominovat komplexní sacharidy a polyoly nad jednoduchými cukry. Vždycky taky zpozorni, když uvidíš sacharidy na prvním místě v nutričních hodnotách. Většinou je to tak, že surovina uvedená na prvním místě má v tyčince největší zastoupení. Ale! I taková tyčinka může mít vysoký podíl kvalitních proteinů. Jak si poradit? Nikdy nekupuj tyčinku, která obsahuje dvakrát tolik sacharidů ve srovnání s proteiny! Úplně ale nezatracuj proteinové tyčinky s vyšším obsahem sacharidů. Po tréninku tě nabijí energii.

Poslední dobou mám v oblibě tyčinky Bombus! Znáte je?

Sleduj množství nasycených tuků

V kvalitní tyčince musí převažovat zdravé, nenasycené tuky nad těmi nasycenými. Nasycené tuky by měly tvořit méně než 3 g z celkového obsahu tuků, přičemž celková gramáž tuků na porci by neměla překročit 10 g.

V tyčinkách bývají tuky zkombinovány z více surovin. Mezi nejčastější zdroje tuků patří kakaové boby, kakaové máslo, extra panenský kokosový olej, mandlové máslo, ořechová másla, ořechy, mléčný tuk nebo lněné semínko.

Naopak se vyhýbej rostlinným zdrojům tuků – palmovému, řepkovému, slunečnicovému, lněnému, sójovému a sezamovému oleji. Ale až tak úplně se ti to nepovede. Tuky musí být technologicky vhodné pro výrobu tyčinek. Některé z uvedených tuků ztrácejí během výrobního procesu cenné mastné kyseliny, jiné výrobu vůbec nevydrží. Z tohoto důvodu pak ve složení tyčinek najdeš méně žádané zdroje tuků - třeba palmový olej.

Když si dáváš tyčinku jako snack po tréninku, musí v ní být zdravé tuky (oříšky, semínka, kokosový olej). Zaručí ti postupné uvolňování sacharidů do krevního oběhu. Navíc podle nejnovějších studií prý nenasycené tuky bojují proti břišnímu tuku.

Nezapomínej na kalorickou hodnotu

Kromě obsahu jednotlivých složek ti o kvalitě tyčinky hodně napoví také její kalorická hodnota. Neměla by přesáhnout 300 Kcal! Energetická hodnota do 400 Kcal jde ještě tolerovat, ale každá tyčinka nad 400 kalorií už nepatří mezi zdravou svačinku.

Hledej ve složení vlákninu

Proteinová tyčinka musí obsahovat minimálně 3 g vlákniny. U těch nejkvalitnějších se pohybuje obsah vlákniny v rozmezí 10 – 15 g, což představuje 50 % doporučení denní dávky.

proteinových tyčinkách se nejčastěji setkáš s rozpustnou kukuřičnou a ovesnou vlákninou nebo inulinem z čekanky. Někdy narazíš na mnohem složitější názvy jako frukto-oligosacharidy nebo isomalto-oligosacharidy, známější pod ochrannou známkou VitaFiber. Kombinace vlákniny ve spojení s proteiny, sacharidy a tuky tě zasytí na delší dobu. Vláknina podpoří také tvé trávení a pomůže ti při regulaci hmotnosti.

Kdyby sis při výběru kvalitní tyčinky nevěděl rady, dáme ti jednoduchý návod. Při pročítání složení sečti proteiny s vlákninou a odečti je od celkového množství sacharidů. Když ti vyjde číslo menší než 10, pravděpodobně půjde o kvalitní tyčinku. Zkusíš to se mnou?

Ještě přidáváme malý tahák na to, jak by mělo vypadat ideální nutriční složení tyčinky:

· Víc než 10 g proteinů. Sleduj i poměr proteinů k sacharidům – měl by být 2:1 ve prospěch bílkovin

· Míň než 10 g sacharidů, z toho obsah jednoduchých cukrů do 5 g

· Maximálně 400 Kcal na porci

· Maximálně 3 g nasycených tuků na porci, celkové množství tuků do 10 g

· Víc než 3g vlákniny na porci, ideálně 10 – 15 g vlákniny v tyčince

Šťastnou ruku při výběru proteinové tyčinky!


Jak vybrat proteinovou tyčinku? Máme pro vás 6 tipů! - 222758 - Jak vybrat proteinovou tyčinku

Jak vybrat proteinovou tyčinku

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opište kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb souhlasíte s využíváním cookies. Děkujeme Vám.   Další informace