Počet položek: 0 0,- Kč
verze cz
verze cz
verze de
verze en
Outlet

Jak se dělí proteiny? Dělení proteinů není žádná věda!

Jak se proteiny dělí a proč jsou tak oblíbené? ✅ Vyberte si protein na míru! Poznejte rozdíl, zvolte ten pravý a napumpujte tělo bílkovinami. Ostatně, tělo sportovce je přímo vyžaduje. Proteiny jsou základem sportovní výživy.

Jak se opravdu dělí proteiny?

Bez proteinů se naše tělo neobejde. Bez proteinů se neobejdou svaly, jestliže chceš na něčem vybudovat svalovou hmotu. Bílkoviny patří mezi nejznámější suplementy ve sportovní výživě.

Pro začátečníky jsou proteiny většinou velkou neznámou, protože se v nich neorientují. Jestli mezi ně patříš právě ty, přinášíme ti malý tahák – seznámíme tě s dělením proteinů, ať to nemáš při výběru tak složité! A díky tomu dosáhneš super výsledků dříve, než ti, co to prostě zkouší bez ladu a skladu.

Jdeš do toho s námi?

Proteiny a aminokyseliny – nerozlučná dvojka

Proteiny patří mezi základní stavební kámen lidského těla. Jsou nezbytné pro růst svalů. Čím víc bílkovin do sebe dostaneš, tím lépe budeš nabírat na svalové hmotě. Bílkoviny tvoří esenciální aminokyseliny, které se mezi sebou vážou do větších řetězců.

Při výrobě proteinových suplementů jsou aminokyseliny štěpeny na menší celky, aby se zvýšila jejich stravitelnost a vstřebatelnost. Většinou jsou rozděleny na řetězce dvou nebo tří aminokyselin – dipeptidy nebo tripeptidy – v této formě aminokyseliny nejvíce podporují anabolické procesy v organismu. V suplementech najdeš i volné aminokyseliny. Jejich nejznámější formou jsou volně větvené aminokyseliny. Jde o směs 3 kvalitních aminokyselin – leucinu, izoleucinu a valinu. Tento komplex 3 aminokyselin se označuje zkratkou BCAA.

Proč jsou tak žádanou složkou proteinových suplementů? Na rozdíl od dalších esenciálních aminokyselin nejsou metabolizovány v játrech, ale putují přímo ke svalům – jsou tak přímým zdrojem energie.

Dělení proteinů podle zdroje bílkovin

Proteiny najdeš v potravinách živočišného i rostlinného původu. Kvalitnějším zdrojem jsou živočišné proteiny. Obsahují všechny důležité esenciální aminokyseliny, které potřebuješ při budování svalové hmoty. Rostlinné bílkoviny, až na pár výjimek, nemají kompletní spektrum aminokyselin, zpravidla v nich nějaká chybí. Proto je nutné mezi sebou rostlinné bílkoviny kombinovat.

Nejlepší zdroje živočišných bílkovin

Na prvním místě je to samozřejmě maso. To by v tvém jídelníčku rozhodně nemělo chybět. I když ho budeš jíst každý den, potřebnou dávku bílkovin do sebe nedostaneš. Řešení je jednoduché – doplnit chybějící bílkoviny z dalších živočišných zdrojů. Které to jsou? Mléko a vejce!

  • Syrovátkové proteiny (WHEY)

Patří mezi nekvalitnější proteiny. Syrovátka je obsažená v mléce a vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a mléčných výrobků. Obsahuje všechny důležité aminokyseliny a má výbornou biologickou hodnotu – tělo ji pro růst svalů dokáže maximálně využít. Jde o rychle vstřebatelný protein, který se za velmi krátkou dobu dostane ke svalům. Nevýhodou může být obsah laktózy - ne každý ji dokáže strávit.

Prostě, když to myslíš vážně, je whey protein vhodný jako základ.

  • Kasein

Taktéž se získává z mléka. Kasein má nižší index využitelnosti, je pomalu stravitelný, ale stále jde o velmi kvalitní bílkovinu. Obsahuje proteiny, které se postupně uvolňují do svalů – až po dobu 6 hodin. Proto je kasein označovaný jako noční protein. Když si ho dáš před spaním, tvé svaly budou zásobené bílkovinami skoro celou noc.

Doporučujeme ale kasein nejdřív vyzkoušet. Nemusí ti sednout a v takovém případě negativně ovlivní spánek.

  • Vaječný albumin

Další kvalitní zdroj bílkovin. Protein je extrahován z vaječného bílku. Využitelnost pro tělo je velmi vysoká, ale nevyrovná se syrovátce ani kaseinu. Albumin obsahuje pomalu stravitelné bílkoviny, takže má obdobné využití jako kasein.

  • Hovězí protein

Skvělá varianta pro všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. Hovězí bílkovina obsahuje jiné aminokyselinové spektrum než předchozí zdroje. Dominantní postavení mezi aminokyselinami zaujímá kolagen.

Ten nijak nesnižuje využitelnost bílkovin pro tělo, ale z hlediska podpory svalového růstu není zrovna ideální.

Často chuťově, ani složením, beef protein nepatří mezi favority. Má své příznivce, ale tady zejména, je nutné ho zkusit a zvážit, zda je do tvé přípravy vhodný.

Dělení proteinů podle technologie výroby

Proteiny se ze zdroje získávají pomoci různých technologií, které ovlivňují výslednou kvalitu bílkoviny. Pro potřeby fitness jsou nejvíce využívány 4 typy výroby. Každá technologie má svou zkratku, uvedenou na obalu proteinového suplementu.

  • Filtrované proteiny (iontová metoda výroby)

Nejlevnější způsob výroby proteinů, od něhož se postupně upouští. Ale stále je na trhu seženeš. Jsou poměrně levné a chutnají dost uměle. Bílkovina se ze zdroje odfiltruje přes médium, čímž je zbavená nečistot. Ale bohužel i zdravých nutrientů.

  • CFM – křížově mikrofiltrované proteiny

Standardní kvalita proteinových suplementů. Jde o šetrný způsob získávání bílkovin přes keramické filtry. Protein při něm nedochází do styku s žádnými chemickými látkami. Tím si uchová více svých vlastností. Přirozeně jsou proto i dražší.

  • ISO proteiny

Při této technologii se proteiny získávají filtrací za studena. Získaná bílkovina má vysokou čistotu. Jednotlivé aminokyseliny jsou rozštěpeny na velmi malé částice, což podstatně zvyšuje vstřebatelnost proteinu. Filtrací za studena si protein udrží také vysoké množství původních nutrientů. Díky tomu jsou ISO proteiny maximálně využitelné pro svaly.

  • Hydrolyzáty (HYDRO, WPH)

Protein se získává pomocí hydrolýzy. Podstatou této technologie je rozštěpení proteinu na co nejmenší části. Děje se tak buď vaření, enzymaticky nebo za pomoci kyselin. Hydrolyzáty bývají označeny číslem – např. HYDRO32. Číslo udává profiltrovanost proteinu. Čím je číslo vyšší, tím menší částice protein obsahuje. Míra profiltrovanosti proteinu by měla být minimálně 32.


Dělení proteinů podle procentuálního obsahu bílkovin

Syrovátkové proteinové suplementy se od sebe liší také procentuálním obsahem bílkovin. Podle toho je rozdělujeme na 3 druhy.

  • Syrovátkový proteinový koncentrát (WPC)

Jde o nejběžnější, nejlevnější protein, který se vstřebává 2-3 hodiny. Obsahuje poměrně hodně sacharidů a tuků, proto výborně chutná. Najdeš v něm 70 % bílkovin. Za zmínku stojí tak vysoký obsah vitamínů a minerálů. Doporučili bychom ho spíše rekreačním sportovcům, kteří chtějí budovat svalovou hmotu, ale nemají soutěžní ambice.

  • Syrovátkový proteinový izolát (WPI)

Získává se metodou izolace. Jde o nákladnější způsob výroby, proto je o něco dražší než WPC. Také se lépe vstřebává – ke svalům se proteiny dostanou za 1-2 hodiny. Obsahuje 80-90 % bílkovin. Z ostatních nutrientů obsahuje malé množství sacharidů, tuků i laktózy. Vitamíny a minerály v něm taky najdeš, ale v menší míře než v syrovátkovém proteinovém koncentrátu. WPI je vhodný do objemové fáze nebo do redukční diety.

Sázkou na jistotu jsou v tomto případě proteiny Nutrend, které nabízí super poměr cena/výkon.

  • Syrovátkový hydrolyzát (HYDRO, WPH)

Syrovátkový hydrolyzát je nejkvalitnějším proteinem na trhu. Získává se ze syrovátkového izolátu. Jeho dalším zpracováváním dochází ke štěpení řetězců bílkovin na menší částice – díky tomu je hydrolyzát výborně stravitelný a nejlépe vstřebatelný – už do hodiny se dostanou bílkoviny ke svalům. HYDRO obsahuje nejvíce bílkovin, 90 %, a minimální množství sacharidů a tuků. Mínusem je chuť produktu – sacharidy v něm nahrazují umělá sladidla, což bezpečně poznáš na chuti. Co se týká finanční stránky, budeš muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Z těch kvalitnějších rozhodně sáhněte po proteinech Extrifit, které patří v naší nabídce mezi ty s kvalitním složením za super cenu.

Na první pohled může být složité zorientovat se ve všemožných zkratkách proteinových suplementů. Jsou ale důležité, říkají ti o proteinu všechno podstatné – z jakého zdroje protein pochází, jakou technologií byl vyroben a o kolikaprocentní protein se jedná. Teď už je jen na tobě se rozhodnout, kolik chceš do suplementu investovat. Z naší široké nabídky si vybere opravdu každý.


Jak se dělí proteiny? Dělení proteinů není žádná věda! - 223250 - Jak se dělí proteiny?

Jak se dělí proteiny?

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opište kód
antispam
     Více informací
Proč nakoupit u nás

Proč nakoupit v našem internetovém obchodě?

Spolehlivý eshop

Bleskové vyřízení

Nad 3000 Kč dovoz zdarma

Výdejní místa v ČR i SK

Ověřeno zákazníky

Kde nás najdete?

Přejete si zasílat novinky mailem ?
Loga
Alfafit

Copyright (c) 2009 - 2018 AlfaFIT s. r. o.
All Rights Reserved. www.alfafit.cz

Kontakt

tel./fax: +420 220 570 220
 e-mail: info@alfafit.cz

Copyright © eshop.alfafit.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© eshop.alfafit.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb souhlasíte s využíváním cookies. Děkujeme Vám.   Další informace