Věděli jste, že těhotné ženy trápí pálení žáhy nejvíce v prvních 3 měsících? ✔️ K pálení žáhy dochází tehdy, když se vrací ze žaludku do jícnu žaludeční kyseliny. Jak vyzrát na pálení žáhy v těhotenství?
S nepříjemným pálením žáhy se někdy v životě setkal téměř každý z nás. A není žádným tajemstvím, že tyto obtíže přepadají často i nastávající maminky.
Proč tomu tak je? A co si vlastně pod pojmem pálení žáhy konkrétně představit? Na to se podíváme v následujících řádcích.
Co to vlastně pálení žáhy je? A co se vůbec skrývá pod pojmem žáha? K pálení žáhy neboli odborně k pyróze dochází při návratu natrávené potravy zpět do jícnu.
U zdravých jedinců je potrava zcela strávena a svěrač v dolní části jícnu tomu „zpětnému toku“ brání. Pokud ale tento proces nefunguje dokonale, vrací se natrávená potrava společně s žaludečními šťávami do jícnu nazpět. Poté přichází mnohým známé pocity pálení v oblasti hrudníku, tedy pálení žáhy.
Pokud vás přepadají tyto pocity, stojí za nimi pravděpodobně pálení žáhy:
Možná jste už slyšeli, že častým původcem pyrózy jsou nevhodné stravovací návyky či složení jídelníčku. Dalším faktorem pak bývá i stres. Ten je ostatně velmi škodlivý i pro další fungování organismu. V neposlední řadě mohou být na vině i některé dlouhodobě užívané léky.
Pokud se bavíme o pyróze v období těhotenství, možná již tušíte, že na vině budou především těhotenské hormony. Pálení žáhy v těhotenství se obvykle objevuje ke konci druhého semestru. Hormon progesteron uvolňuje břišní svaly, aby poskytly dostatek prostoru pro rostoucí miminko. Současně tím ale uvolňuje i svěrač jícnu. Část žaludeční kyseliny se pak dostává zpět do jícnu, a přichází pyróza, nebo-li pálení žáhy.
Dalším nepříznivým faktorem v těhotenství bývá nadváha. Přebytečná kila tlačí na žaludek a jícen a oslabený jícnový svěrač opět pouští žaludeční šťávy a natrávenou potravu nazpět. Pozor však na zázračné diety - jak v těhotenství, tak po porodu. Raději vsaďte na ověřené tipy na hubnutí, které se zaměřují na životosprávu a zdravý pohyb.
Někdy stojí za nepříjemnými obtížemi i zvětšující se děloha. I ta tlačí na žaludek a nepříznivě působí na jícnový svěrač. Pokud navíc těhotná žena během dne, obzvlášť po jídle, často polehává, problémy mohou ještě zesílit. V případě, že ke všemu přičtěme ještě nevhodný jídelníček, stres a neklid, urputné pálení žáhy je na světě.
Nejlepší je samozřejmě prevence. Začněte především u vhodně sestaveného jídelníčku. Vybírejte ze zásaditých pokrmů, které nebudou v organismu působit kyselinotvorně.
Vyhněte se těžkým a tučným jídlům, které zbytečně zatěžují organismus. Patří mezi ně například různé majonézové saláty typu „vlašák“ a majonéza obecně, tatarka, uzeniny. Ze sladkých pokrmů můžeme jmenovat například koblihy, krémové dorty se šlehačkou nebo těžká a tučná těsta.
Pokud máte ráda smažené řízky, nebo i obalovaný květák či brokolici, v těhotenství se jim raději vyhněte. Totéž platí pro karbanátky, langoše, hranolky nebo bramboráky. V případě, že se smaženého nechcete zcela vzdát, sáhněte alespoň po vhodném oleji ke smažení. Zcela jistě se vyhněte slunečnicovému. Lněný, konopný nebo olivový olej si raději dejte do salátu. Ideální volbou je kokosový nebo avokádový olej. Pamatujte ale, že smažené pokrmy byste si v těhotenství měla dopřávat opravdu jen výjimečně. Nikoli několikrát do týdne.
Před pečivem z klasické bílé mouky dejte přednost raději té celozrnné. Je jedno, zda to bude žitná nebo špaldová. V případě, že vás sužuje těhotenská zácpa, při konzumaci celozrnného pečiva navyšte denní pitný režim alespoň o 300ml. Pokud máte ráda sladké snídaně, místo koláče či koblihy sáhněte raději po kaši. Velmi zásaditá kaše je jáhlová. Přidejte například jablko, skořici a rozinky, a máte zdravou snídani, po které se pyrózy nemusíte obávat.
I když na počátku těhotenství je konzumace vývarů velmi vhodná, s postupujícím těhotenstvím už tomu tak nebývá. Vývary silně ovlivňují žaludeční šťávy, a tak by vás po nich mohla zbytečně pálit žáha. Pokud máte ráda polévky, zkuste raději ty jemnější. Patří mezi ně například pórková, mrkvová nebo brokolicová.
Nemyslíme tím přírodní cukr v ovoci i zelenině. Ale cukr, který se schovává v různých pochutinách, jako jsou čokolády, koláče či různé dortíky. I tento cukr podporuje pálení žáhy, a navíc neprospívá ani tělu maminky ani miminka. Myslete na to.
Ani stoprocentní džusy nejsou příliš vhodné při boji s pyrózou. Mnoho z nich jsou totiž plné cukru. A čerstvé šťávu z ovoce v nich budete hledat jen stěží. Vhodnou volbou nejsou ani perlivé nápoje a limonády. Aspartam v nich obsažený výrazně zatěžuje játra, ledviny a nervovou soustavu. A to nejen mamince, ale dítěti v bříšku.
I káva výrazně přispívá k okyselení organismu. Pokud si ale neumíte den bez kávy ani představit, sáhněte raději po té bez kofeinu. Kofeinovou lze doporučit snad jen v případě, že trpíte nízkým tlakem. Ale opravdu jen šálek denně.
Alkohol by v těhotenství měl být zkrátka tabu. Pokud přece jen neodoláte, dejte si na chuť deci suchého bílého vína ve formě vinného střiku.
Pokuste se jít menší porce, ale víckrát denně. Zamezíte tak přeplnění žaludku. Ten nebude tolik tlačit na jícnový svěrač a žaludeční šťávy nebudou mít tendenci vracet se nazpět do jícnu.
Dbejte během dne na dostatečný pitný režim. Obzvlášť čistá, nesycená voda velmi dobře ředí žaludeční šťávy. Snižuje se tak pravděpodobnost vzniku pyrózy. Denně bysta měla vypít alespoň dva litry vody.
V těhotenství se raději vyhněte upnutým oděvům. Ideální jsou volná trika nebo šaty, které vás nebudou svírat v oblasti břicha. I kalhoty těsně v pase mohou tlačit na žaludek. Pálení žáhy na sebe pak nenechá dlouho čekat.
Při spánku byste měla hlavou ležet výše, než je zbytek těla. I to zabrání návratu žaludečních šťáv do jícnu.
I na pyrózu v těhotenství měly naše babičky zaručené recepty. Blahodárně prý působí například čaj ze zázvoru, ale i jiné bylinné čaje. Vyzkoušet můžete i zázvorové žvýkačky. I ty dokáži neutralizovat kyselé prostředí v žaludku a jsou tak dobrou prevencí pyrózy.
A jaké další babské rady známe? Sepsali jsme je pro vás v přehledně v druhém článku.
Nyní již víte, jak pálení žáhy v těhotenství zvládnout, a především, jak mu předcházet. Pokud by ale vaše potíže byly opravdu urputné a neutuchající, je na místě navštívit svého ošetřujícího lékaře. Věříme ale, že pokud budete dodržovat naše rady, bude vaše těhotenství pohodové a vy se potížím s těhotenskou pyrózou vyhnete.
Jak na pálení žáhy v těhotenství