Lichořeřišnice je tradiční a velmi oblíbenou bylinkou. ✔️ Nejen díky širokým možnostem využití, si v truhlíku za oknem pěstovaly už naše babičky i jejich maminky a babičky. Představíme vám důvody, proč je tak populární.
Ačkoliv pochází lichořeřišnice z jižní Ameriky, znáte ji určitě i z českých zahrad, teras či balkonů. U nás je oblíbená díky svým žlutým nebo oranžovým květům. Nejčastěji ji najdeme jako okrasnou rostlinu rostoucí na zdech domů.
Lichořeřišnice je plazivá, popínavka, která může dorůstat výšky až 5 m. V tomto článku nás zajímá především její léčivý účinek. Lichořeřišnici používali jako lék se širokou škálou využití již staří Inkové. Je totiž po mnoho let ceněna pro své léčivé vlastnosti. Velkou výhodou, proč mít lichořeřišnici na své zahrádce, je, že ji můžeme využívat úplně celou. Květy, listy i semena. Obsahuje také velké množství vitamínu C a vlákniny.
S jakými problémy nám lichořeřišnice pomáhá? V současné alternativní medicíně se používá jako přírodní antibiotikum, zejména v oblasti močového ústrojí. Lichořeřišnice je účinná na streptokoky, stafylokoky, proteus vulgaris, escherichia coli, salmonely a další.
V oblasti dýchacích cest působí rovněž příznivě. V podzimním či zimním období ji využijeme při léčbě nachlazení, zánětu středního ucha, angíně, onemocnění dýchacích cest nebo při zánětu průdušek.
Lichořeřišnice má schopnost čištění tenkého a tlustého střeva od nežádoucích kvasinek a plísní, které se množí hlavně díky cukru a kynutým pokrmům. Pokud zmiňujeme záněty, vyplývá z toho, že je lichořeřišnice hojně používaná i jako antiseptikum. Při menších poraněních můžeme postižená místa potírat šťávou z rozdrcených listů nebo využít jako obklad čerstvé listy. Je prokázaný také její účinek na růst vlasů.
Můžeme ji užívat nejen preventivně nebo jako přírodní alternativu, ale také jako přírodní doplnění klasické léčby. Velmi vhodné je použít lichořeřišnici jako doplněk při léčbě antibiotiky. Zesiluje, rozšiřuje a urychluje jejich účinek.
Lichořeřišnice má široké spektrum využití. Nyní si rozebereme jednotlivé benefity jejího použití.
Víte, že?
Lichořeřišnice v kuchyni ano či ne? My říkáme jednoznačné ano! Pokud je lichořeřišnice ozdobou vaší zahrady, může být i skvělou ingrediencí do vaší kuchyně i do domácí lékárny. Konzumací lichořeřišnice dodáváte tělu nejen vitamin C a vlákninu, ale také všechny její benefity v ní obsažené.
Listy, poupata a květy lichořeřišnice využijeme jako ozdobu zeleninových salátů, polévek, masových či zeleninových jídel, a to díky pikantní chuti květů připomínající chuť řeřichy nebo ředkviček. Skvěle dochutí zeleninové saláty.
Můžeme je využít i jako ozdobu na chlebíčky. Další variantou jsou například pomazánky, kam můžeme použít například nakrájená semena. Na chleba s máslem nebo tvarohovou pomazánkou můžeme nasypat pokrájené listy, podobně, jako například pažitku. Listy a mladé výhonky je možné použít jako koření nebo třeba jako pesto. Celou rostlinu můžete použít například do smoothie. Její konzumace v syrové stavu je ideální pro zachování všech jejích prospěšných látek.
Listy lichořeřišnice snesou i krátkodobou tepelnou úpravu, takže není problém přidat je na konci vaření do polévky, omáčky nebo třeba k masu. K masu nebo třeba pečeným bramborám zas můžeme využít perfektní dip, když zelené semena lichořeřišnice přidáme například do majonézy či tatarské omáčky a doplníme je křenem.
Zajímavou alternativou jsou marinovaná semínka lichořeřišnice, která lze použít místo italských kaparů.
Lichořeřišnice je vhodné pěstovat a užívat díky jejich účinkům, které pomáhají při:
Lichořeřišnice je rostlinou, která se dá využít beze zbytku. Pokud si ji vysadíme na zahrádce, můžeme se těšit nejen jako z potěchy pro oko, ale i s její pomocí udržovat své zdraví. Antibiotikum z přírody nám rozhodně neuškodí. A zpestření jídelníčku lichořeřišnicí také ne.
Lichořeřišnici opravdu stoí za to pěstovat. Její výhodou je, že sama vysemeňuje, takže se na zahradě objeví i další rok, aniž bychom se museli starat o výsev. Díky širokému spektru jejích příznivých účinků na naše zdraví opravdu stojí za to si ji pořídit a konzumovat preventivně kdykoli.
Lidé trpící gastritidou a žaludečními vředy, těhotné a děti, zejména ty mladší 3 let. Tyto osoby by se měly konzumaci lichořeřišnice vyhnout, popřípadě vhodnost jejího použití konzultovat se svým lékařem.
Seznamte se: Lichořeřišnice