verze cz
verze cz
verze de
verze en
Outlet
Počet položek: 0 0,- Kč

Co je viscerální tuk a kdy může být nebezpečný?

Seznamte se - viscelární tuk. ✔️ Obklopuje důležité orgány, jako jsou játra, slinivka břišní a střeva. Proč je viscerální tuk tak důležitý?

Co je viscerální tuk?

Je potřeba si říci, že určité množství tělesného tuku má každý člověk a tělesný tuk je pro lidské tělo důležitý. Tuk v těle má ochrannou funkci, izoluje tělesné teplo, zásobuje tělo energií a chrání před zraněním. Důležité je ale správné množství tělesného tuku, obezita či nadváha rozhodně zdravá není. Pokud je tělesného tuku příliš, značně se zvyšuje riziko různých nemocí.

Viscerální tuk je specifický druh tělesného tuku, který se nachází hluboko v dutině břišní a obklopuje důležité orgány, jako jsou játra, slinivka břišní a střeva. Na rozdíl od podkožního tuku, který se hromadí těsně pod kůží a je viditelný navenek, viscerální tuk zůstává skrytý a může být obtížnější jej detekovat. Tento druh tuku je ale z hlediska zdraví mnohem rizikovější, protože hraje klíčovou roli při vzniku celé řady chronických onemocnění.

Proč je viscerální tuk důležitý?

Viscerální tuk plní několik základních funkcí. Chrání vnitřní orgány, slouží jako rezerva energie a podílí se na regulaci hormonálních funkcí.

Nicméně, když jeho množství přesáhne zdravou úroveň, může se stát zdrojem vážných zdravotních problémů. Nadměrné množství viscerálního tuku je spojeno se zvýšeným rizikem srdečních chorob, diabetu 2. typu, vysokého krevního tlaku, metabolického syndromu a dokonce některých druhů rakoviny.

Rozdíl mezi viscerálním a podkožním tukem

Podkožní tuk je tuk, který si většina lidí snadno představí – například tuk na břiše, bocích nebo stehnech. Viscerální tuk je naopak uložený hluboko v těle a není možné jej nahmatat.

Zatímco podkožní tuk často ovlivňuje především estetickou stránku těla, viscerální tuk je zodpovědný za zánětlivé procesy a hormonální nerovnováhu. Viscerální tuk také produkuje určité látky, jako jsou cytokiny, které mohou narušit normální metabolické procesy.

Jak vzniká viscerální tuk?

Nahromadění viscerálního tuku je obvykle výsledkem kombinace několika faktorů. Mezi ty nejčastější patří:

  • Nezdravý životní styl: Nadměrná konzumace kaloricky bohatých, avšak nutričně chudých potravin (například sladkostí a fast foodu) a nízká fyzická aktivita.

  • Genetické predispozice: Někteří lidé jsou geneticky náchylnější k ukládání tuku v oblasti břicha.

  • Chronický stres: Zvýšené hladiny kortizolu (stresového hormonu) mohou podporovat ukládání tuku v oblasti břicha.

  • Hormonální změny: Například v období menopauzy u žen, kdy dochází k hormonálním výkyvům, je riziko nárůstu viscerálního tuku vyšší.

Jak zjistit množství viscerálního tuku?

Měření viscerálního tuku není tak jednoduché jako měření podkožního tuku. Obvykle je k tomu zapotřebí specializované lékařské zařízení, například:

  • CT nebo MRI sken: Tyto metody poskytují nejpřesnější měření.

  • Bioimpedanční analýza: Některé pokročilé váhy a přístroje dokáží odhadnout podíl viscerálního tuku.

  • Obvod pasu a poměr pasu k bokům: Tyto metody poskytují nepřímé indikátory rizika.

Rozdíl mezi viscerálním a podkožním tukem

Viscerální tuk se také nazývá meziorgánový, nitrobřišní, vnitřní či útrobní. Jde tedy o tuk uložený okolo vnitřních orgánů v dutině břišní.

Podkožní tuk je uložen mezi svalovou hmotou a kůží. Když si stisknete břicho, snadno uvidíte, kolik podkožního tuku se v něm skrývá. Proto se během hubnutí snaží lidé zbavit právě tohoto podkožního tuku, aby vypadali lépe.

Často dochází k nárůstu viscerálního a podkožního tuku zároveň. Zejména muži mají problémy s velkým břichem, i když zbytek těla je poměrně hubený. Z hlediska zdraví je útrobní tuk pro člověka nebezpečnější než ten podkožní. Při velkém podílu tohoto vnitřního tuku mohou vznikat různá onemocnění, jako inzulínová rezistence či ztučnění jater (steatóza).

Mezi nejčastější příčiny vysokého množství břišního tuku je přejídání, nezdravý životní styl, málo pohybu a zvýšený příjem alkoholu.

Viscerální tuk může způsobit:

  • potíže s metabolismem,
  • cukrovku,
  • kardiovaskulární onemocnění,
  • mrtvici,
  • demenci,
  • rakovinu,
  • artritidu,
  • deprese,
  • obezitu či nadváhu,

Měření viscerálního tuku

Množství vnitřního tuku zjistíte na tomografii nebo magnetické rezonanci. Je jasné, že ne každý má finanční prostředky na tato speciální měření, ale i doma snadno zjistíte, jak na tom jste.

Změřte si obvod pasu

Změřte si obvod pasu přes pupík. U žen by obvod pasu neměl překročit 87 cm. U mužů by neměl překročit 100 cm. Pokud jsou tyto hodnoty překročeny, znamená to, že se v těle nachází více viscerálního tuku, než by mělo.

Změřte si pas a boky

Opět si krejčovským metrem změřte obvod pasu přes pupík. Následně změřte obvod boků v tom nejširším místě. Vypočítejte poměr mezi pasem a boky. U žen by výsledné číslo nemělo přesáhnout 0,85 a u mužů 0,95.

Co ovlivňuje množství viscerálního tuku

Množství meziorgánového tuku mnohdy může každý člověk sám ovlivnit, ale existují i činitele, které ovládat nelze.

  • Porodní váha – miminka s menší porodní váhou mohou mít v dospělosti sklon k tloustnutí v oblasti břicha.

  • Geny – některé geny ovlivňují množství nitrobřišního tuku.

  • Věk – starší osoby se přestávají hýbat, ztrácí svalovou hmotu a nabírají v oblasti břicha.

  • Pohlaví – zejména ženy po menopauze trápí rozhozené hormony, které mohou způsobit tloustnutí v oblasti břicha.

  • Nezdravý životní styl – obzvláště sedavý způsob života se nepříznivě projevuje na tělesné váze a tím pádem i na množství útrobního tuku.

  • Alkohol – ovlivňuje tuk v oblasti břicha u žen i mužů.

  • Obezita – pochopitelně, že obézní lidé mají v těle vyšší množství viscerálního tuku.

  • Nasycené mastné kyseliny – tyto nezdravé tuky ovlivňují podíl břišního tuku v těle.

Jak se zbavit viscerálního tuku?

Vnitřního tuku se zbavíte jen pravidelným pohybem a vyváženým jídelníčkem.

  • Makroživiny

Příjem bílkovin, sacharidů a tuků musí být vyvážený a dostatečný. Tělo nebude hladovět a nebude si ukládat tuky na horší časy.

  • Žádný cukr

Nekonzumujte žádné jídlo obsahující jednoduché cukry nebo potraviny, které mají vysoký glykemický index. Taková to jídla zapříčiňují výkyvy hladiny krevního cukru. Ovlivňují též vnímavost těla na hormon inzulín, který je zodpovědný za fungování metabolismu. Nekonzumujte sladkosti, bílé pečivo a rafinovaný cukr.

  • Hodně zeleniny

Zelenina má málo kalorií, takže jí můžete bez obav sníst velké množství. Vhodná je brokolice, květák, okurka, kapusta, paprika, česnek, cibule, saláty, špenát. Batáty či brambory obsahují škrob, takže s těmi to tolik nepřehánějte.

  • Zdravé tuky

Potraviny obsahující zdravé tuky jsou například oříšky, semínky, avokádo, mořské ryby, oleje za studena lisované.

  • Pohybová aktivita

Alespoň minimální sportovní aktivitu by měl dělat každý člověk. Pohyb nastartuje spalování, vyrovnává hladinu inzulínu. Mezi vhodné sporty patří běh, jízda na kole, HIIT,intervalové cvičení, posilování. Je dobré intenzivní sportovní výkony střídat s něčím klidnějším, jako je chůze či jóga. Cvičit byste měli hodinu denně, minimálně však půl hodiny denně.

  • Omezte stres

Podstatné je také omezení stresu, jestliže například pracujete ve stresovém prostředí, alespoň doma se mu snažte vyhýbat. Proti stresu bojujte pomocí meditace, jógy, procházek, uklidňující hudby, čtení a bylinnými čaji. Pokud jste v dlouhodobém stresu, tělo produkuje hormon kortizol. Studie ukázaly, že dlouhodobě zvýšená hladina tohoto hormonu ovlivňuje uložené množství břišního tuku

  • Dostatečný spánek

Spánek ovlivňuje chod metabolismu a fungování hormonů. Jestliže jste nevyspalí, automaticky budete mít větší chuť k jídlu, a navíc budete chtít jíst sladkosti a tučná jídla. Pokud jste nevyspalí, může vás kromě únavy trápit také náladovost, nesoustředěnost, nedostatek motivace nebo potíže s učením. Množství viscerálního tuku ovlivňuje nejen málo spánku, ale i hodně spánku. Čím více, nebo méně spíte, tím větší množství břišního tuku budete mít. Konkrétně pokud spíte 5 a méně hodin, případně 8 a více hodin. Za ideální se považuje rozmezí mezi 6 až 7 hodinami.

  • Omezte alkohol

Všichni jistě znáte tzv. pivní břicho. To značí přítomnost velkého množství viscerálního tuku. Alkohol se tedy snažte omezit, jedno pivo denně vám nic neudělá, ale pokud si jich dáte několik, tak to už může mít nepříznivý vliv na zdraví i vaši váhu.

Co je viscerální tuk a kdy může být nebezpečný? - 235647 - Co je viscerální tuk

Co je viscerální tuk

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opište kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb souhlasíte s využíváním cookies. Děkujeme Vám.   Další informace