Trápí vás problém s trávením? ✔️ Babské rady na jídlem podrážděný žaludek mohou pomoci. Pokud přetrvávají, obraťte se na lékaře.
Žaludek máte na vodě, polévá Vás horko, jdou na Vás mdloby… Určitě si dokážete vybavit ten nepříjemný pocit, kdy se Vám zdá, že se každou chvíli pozvracíte. Abyste se Vám co nejdříve ulevilo, je nutné zjistit příčinu a podle toho postupovat. Pojďme se tedy podívat, co by mohlo stát za různými zažívacími potížemi. Zaměříme se také na to, jak jednotlivé nepříjemnosti řešit.
Bolest žaludku se může vyskytovat z několika různorodých příčin. Někdy se jedná o dlouhodobější problém, jindy nám naopak tělo říká, že jsme „pouze“ něco špatného snědli.
Z těch méně závažných potíží můžeme zmínit například potravinové alergie či střevní chřipku. Žaludeční potíže však mohou být projevem i různých onemocnění, například Crohnovy choroby, žaludečního vředu či onkologického onemocnění. Je tedy třeba mít se na pozoru a v případě přetrvávajících potíží kontaktovat lékaře.
Pokud se Vás týká některá z výše uvedených situacích, uděláte nejlépe, když se poradíte s odborníkem. Jedině tak si můžete být jisti, že se nejedná o nic vážného.
Lékař Vám navíc pomůže vyřešit problém bez dalšího zbytečného trápení. Pojďme se společně podívat na pár zásad, kterými se dá spoustě problémům předejít. Poté se zaměříme na konkrétní léčebné postupy.
Připravit si můžete bylinnou směs s fenyklem, mátou, kmínem a sušeným heřmánkem. Od každé bylinky Vám postačí 1 lžička. Jednoduše všechno smíchejte a zalijte hrnkem horké vody. Nechte 15 minut vyluhovat a poté sceďte. Odvar pijte po malých doušcích.
Na trávení zaručeně pomáhá i zázvor. Můžete si z něj připravit zázvorový čaj. Stačí oloupat kousek zázvorového kořene a povařit jej ve vodě. Nakonec odvar přeceďte.
Bazalku se nedává jen do těstovin a na pizzu. Skvěle poslouží i na špatné trávení. Užívejte ve formě bazalkového čaje.
Na překyselení žaludku Vám zase pomůžou jablka. Postačí Vám jedno jablko denně ke svačině.
Kromě jablek si s překyselením poradí i plnotučná hořčice. Postačí jedna lžíce.
Malinový čaj spolehlivě zklidní problémový žlučník. Stačí, když zalijete 2 lžíce malinových listů 200 ml vroucí vody. Poté nechte 10 minut vyluhovat a sceďte.
Kromě čajů a odvarů si zkuste vytvořit šťávu. Do odšťavňovače dejte 5 kusů ředkviček, 2 kusy rajčat a 2 kusy jablek. Tento blahodárný nápoj je skvělý jak na problémy se žlučníkem, tak na zažívání.
Naším dalším tipem na žlučník je kopřivový čaj. Již od pradávna se používá na zlepšení zažívání a potíží se žlučníkem. Kopřivový čaj si připravíte tak, že zalijete 1 lžíci kopřivových listů 200 ml horké vody. Poté nechte 10 minut vyluhovat a sceďte. Pro úlevu od potíží se doporučují až 4 hrnky denně po dobu 3 až 4 týdnů.
Někdo doporučuje v boji proti problémům se žlučníkem také půst. Zkuste se vyhýbat jakémukoliv jídlu alespoň polovinu dne, Vaše zažívání si tak odpočine a dá se zase do pořádku. Pokud se Vám nechce vyloženě držet hladovku, vyhýbejte se alespoň dráždivým potravinám. Vynechejte tučné, smažené, pálivé, uzeniny, ořechy, luštěniny a mák. U někoho stačí málo, aby se dostavily problémy se žlučníkem. Proto se doporučuje vyhýbat se i dalším potravinám, jako je kapusta, zelí, nakládané okurky, cibule, paprika, česnek, hroznové víno, hrušky a také třešně. Nedoporučuje se pít ani káva.
V případě, že je Vám nevolno od žaludku, mohou Vám pomoci různé bylinné čaje. Nejúčinnější je čaj heřmánkový, třezalkový a meduňkový.
Mnozí také nedají dopustit na kolovou limonádu. Možná se Vám to bude zdát zvláštní, ale opravdu funguje. Kola se podávala na žaludeční nevolnost a nechutenství již v 19. století.
I v situacích, kdy máte pocit, že v sobě nic neudržíte, do sebe zkuste dostat alespoň trochu vývaru. Pořádný vývar totiž dodá tělu potřebné živiny.
Problémy s pálením žáhy se vyřeší nejrychleji a nejsnadněji tak, že zůstanete vzpřímení. Rozhodně si nelehejte. Cílem totiž je, aby byla hlava vždy nad žaludkem.
Dále můžete zkusit jedlou sodu či oloupané jablko. Oboje neutralizuje kyselost. U jablek se akorát zaměřte na to, aby nebyla příliš kyselá.
Z nápojů vsaďte na heřmánkový čaj. A pokud nejste zastáncem bylinných čajů, tak sáhněte po mléce.
Někteří doporučují i extrakt z aloe, stačí vypít 1/4 hrnku zhruba čtvrthodinu po jídle.
Dalším potravinou s blahodárnými účinky je med. Med má kromě analgetických účinků i účinky regenerační a ochranné. V podstatě obalí sliznici, na kterou se díky tomu nedostanou kyseliny, které by ji mohly poškodit.
V lékárně můžete sáhnout po chlorele v tabletkách. Jedná se o sladkovodní řasu, která napomáhá celému trávicímu procesu.
Proti přílišné plynatosti pomáhá fenykl. Pro správné zažívání si stačí vzít pár semínek této rostliny po jídle. Mimoto osvěžuje i dech.
Proti plynu ve střevech dále pomáhá jógová pozice. Jmenuje se „apanásana“ a kromě nadýmání pomáhá s celkovým nastartováním orgánů v břiše. Navíc je opravdu jednoduchá. V následujících bodech si ukážeme, jak na to.
A pokud si nebudete vědět rady, mrkněte na internet, kde se nachází spousta návodných videí a fotek. Cvik provádějte minimálně 5krát na každou nohu.
V případě pomalého trávení Vám nejrychleji pomůže odvar ze lněných nebo jitrocelových semínek. Stačí zalít horkou (ne vařící) vodou 2 lžičky semínek a nechat 2 hodiny vyluhovat. Pije se před spaním.
Dalším rychlým pomocníkem je ovoce. Hlavně jablka, fíky, jahody a sušené meruňky.
Ulevit od zácpy hravě zvládnou i některé minerální vody. Zaručeným úspěchem je minerální voda Šaratica.
Kromě krátkodobého řešení je však dobré soustředit se i na prevenci. Dbejte na dostatečný příjem vlákniny. Tu hravě obsáhnete konzumací ovoce a zeleniny. Zkuste sníst každý den minimálně 500 g zeleniny a ovoce.
Jestli do sebe tolik zeleniny a ovoce zkrátka nedostanete, pořiďte si psylium. Seženete ho v každé lékárně.
Při zácpě se také nesmí zapomínat na dostatečný pitný režim. Pokud totiž budete jíst hodně vlákniny a zapomenete navýšit tekutiny, dosáhnete akorát tak efektu opačného a Vaše střeva se zpomalí ještě víc.
Rozpohybujte své zažívání nějakou sportovní aktivitou. Postačí i obyčejná procházka.
S průjmem je to trochu svízelné. Většinou se musí spíš přetrpět a počkat, až odezní. V tomto případě je však ještě důležitější dostatek tekutin. Při průjmu totiž tělo ztrácí tekutiny a potřebné minerály. Volte neslazené vody s obsahem minerálních látek, popřípadě můžete sáhnout po speciálních roztocích, které mají rehydratační účinky. Roztoky seženete v lékárně.
Budete se také muset smířit s určitými dietními omezeními. Pokud Vás trápí průjem, doporučuje se konzumace „bezproblémových“ potravin, jako jsou piškoty, bílé pečivo, suchary, brambory, uvařená bílá rýže, vařená mrkev, kompoty a banány. Až se Vám trochu uleví, můžete začít přidávat vařené kuřecí maso a kysané mléčné výrobky. Jezte spíše menší porce a v kratších časových intervalech. Pomoci může i hodně hořký černý čaj.
Trávicí problémy dokážou pěkně potrápit, proto by bylo nejlepší jim umět předcházet úplně. Bohužel moderní způsob života našim střevům moc neprospívá. Jak se tedy oněm problémům co nejlépe vyvarovat? Vsaďte na sílu přírody! Pojďte se s námi společně podívat na přírodní zázraky. Budete sami překvapeni.
Řešetlák počistivý: Řešetlák je keřová rostlina, která skvěle funguje při zažívacích problémech, a to jak při zácpě, tak při průjmu. Dá zkrátka Vaše zažívání zpátky do pořádku. Díky svým pozitivním účinkům na metabolismus je oblíbeným doplňkem i při dietách. Řešetlák seženete bez problémů jako tinkturu.
Jalovcové víno: Jalovec je skvělým pomocníkem na rychlejší trávení. Konzumovat ho můžete ve formě koření, octu nebo vína. Jedna kulička jalovce poslouží k tomu, aby Vám lépe slehlo. Napomáhá totiž urychlit zažívací proces.
Jalovcové víno si snadno připravíte doma. Nadrťte 10 kuliček jalovce a zalijte je červeným vínem. Víno nechte luhovat po dobu 3 týdnů. Nakonec sceďte. Užívejte 2 lžíce jalovcového vína zhruba 30 minut před jídlem. Pokud se Vám samotné víno omrzí, zkuste ho využít v kuchyni. Skvěle ochutí maso či omáčky.
Kromě vína se dá z jalovce připravit i jalovcový ocet. Jeho příprava je vlastně úplně stejná, akorát se místo červeného vína používá ocet.
Hořec žlutý: Hořec je rostlina s charakteristicky nahořklou chutí. Většinou se používá k přípravě likérů a jiných alkoholických nápojů. Ty se většinou pijí před jídlem, protože mají pozitivní vliv na trávení. Pokud zrovna neholdujete alkoholu, zkuste si doma připravit odvar z hořce žlutého. Nechte vařit lžičku mletého kořene hořce v půl litru vody. Upozorňujeme, že odvar bude velmi hořký, proto se doporučuje jej osladit medem. Jednodušší volbou je pak sáhnout po tinktuře z hořce.
Zeměžluč lékařská: Zeměžluč je rostlina kvetoucí na loukách. Nedoporučuje se však si z ní připravovat odvar svépomocí, protože její nadměrná konzumace může vyvolat dávení. Bezpečnější volbou je tedy užívání zeměžluči formou tinktury.
Rakytník řešetlákový: Rakytník je velmi vyhledávanou rostlinu, a to především díky pozitivním vlivům na zdraví. Málokdo však ví, že skvěle pomáhá i na žaludeční obtíže. Největších účinků dosáhnete konzumací rakytníku v prášku. Připravíte si ho tak, že rozemelete usušené kuličky rakytníku. Prášek můžete zamíchat do jogurtu anebo ho užívat samotný. Postačí půl lžičky 2krát denně. Pokud se Vám úplně nechce experimentovat, můžete si zakoupit bylinné produkty z rakytníku.
Routa vonná: Routa je rostlina, která pomáhá především při potížích se žlučníkem. Nejlépe uděláte, když routu budete užívat formou bylinných směsí, které zakoupíte v lékárnách. Pokud si ale rádi připravujete bylinky sami, můžete si udělat bylinný odvar. Zalijte 1 čajovou lžičku rostliny 200 ml horké vody a nechce vyluhovat. Po 5 minutách slijte. Pijte 2krát denně.
Kysané zelí: Kysané zelí je oblíbenou součástí naší tradiční kuchyně. Má to své opodstatnění. Kysané zelí je totiž skvělým pomocníkem na trávení, a to především v případě zvýšené konzumace mastných jídel. Mimoto se dá užívat i nalačno, kdy pomáhá s obnovou zažívacího systému. Blahodárné účinky nabízí i šťáva z kysaného zelí, která kromě zažívání podporuje i hubnutí.
Rozmarýn lékařský: Rozmarýn nachází své využití především v kuchyni. Kromě toho, že dodá pokrmům tu správnou chuť, poslouží i při trávicích obtížích. Rozmarýnový čaj urychluje trávicí procesy v těle. Stačí zalít 1 lžičku lístků rozmarýnu hrnkem vařící vody. Poté nechte 10 minut luhovat a sceďte. Pro nejlepší účinky pijte ihned po jídle. Proti plynatosti zase skvěle poslouží rozmarýnový olej. Ten si připravíte tak, že zalijete jeden díl rostliny dvěma díly olivového oleje. Nádobu s nálevem uzavřete a necháte 14 dní luhovat na sluníčku. Občas můžete nádobu protřepat. Po 2 týdnech sceďte. Užívejte 1 polévkovou lžíci ráno na prázdný žaludek.
Skořicový čaj: Skořice je oblíbené koření, které má mnoho pozitivních vlivů na náš metabolismus. Pomáhá s prokrvením těla a podporuje správnou funkci metabolismu, čímž napomáhá procesu hubnutí. Skořicí můžete ochutit jak slaná, tak sladká jídla anebo ji přidat do čaje. Případně si můžete udělat vlastní skořicový čaj. Zalijte 1 lžičku mleté skořice hrnkem vařící vody, přikryjte a nechte odstát zhruba 10 minut. Poté přefiltrujte a vypijte, ideálně před jídlem.
Celou řadu bylin obsahují produkty produkty Naděje nebo Pavlovy bylinné kapky.
Pevně věříme, že pokud se budete řídit těmito radami, tak se Vám trávicí potíže budou vyhýbat obloukem. A kdyby Vás nějaký ten problém přeci jen přišel potrápit, už víte jak s ním rychle a efektivně zatočit.
Babské rady na potíže s trávením