Pálení žáhy (tzv. pyróza) přichází obvykle po jídle. Ostatně, kdo se s ní ještě nesetkal? ✔️ Jak si "zchladit" žáhu, když pálí a bolí, si poradíme v našem dnešním článku.
S pálením žáhy se setkal za život každý, denně tento problém postihuje až desetinu dospělé populace. Během života zažije pyrózu neboli pálení žáhy až 40% dospělé populace. A až polovina těhotných žen, u nichž ale příznaky často vymizí s porodem.
Neobvyklá bolest v horní části břicha a na hrudníku se odborně nazývá pyróza, ale my ji známe pod názvem pálení žáhy. Nejčastěji se objevuje po těžkém jídle, kdy se žaludeční šťávy mají tendenci vracet se zpět do jícnu, někdy až do úst. Z toho vzniká nepříjemná pachuť v ústech a mnohdy pocit „ohně“ na hrudi.
Pálení žáhy je způsobeno návratem žaludečních kyselin, s částečně natrávenou potravou ze žaludku zpět do jícnu. U zdravých jedinců k tzv. refluxu dochází především po konzumaci nevhodných potravin, které nutí žaludek k produkci příliš velkému množství žaludečních kyselin.
Dále ho může způsobovat nedostatečně funkční svěrač mezi jícnem a žaludkem – česlo. Pálení žáhy mnohdy provází další nepříjemné projevy jako je zápach z úst nebo bolesti žaludku. A někdy jsou na vině některé léky, což může být jedním z jejich vedlejších účinků.
Mezi nejčastější původce pálení žáhy patří strava a životní styl. Její příčinou bývá často právě nezdravý životní styl, který zahrnuje nepravidelná strava, velké porce jídla a nepravidelné stravování během dne. Mnohdy jej spouští také konzumace těžších jídel večer a na noc, kdy se nám zpomaluje metabolismus a hůře tráví složitá nebo příliš tučná jídla.
Nejčastější jídla, která vyvolávají pálení žáhy, jsou tučná, smažená jídla. A dále pak majonéza, kořeněná jídla, silná káva, kyselé nápoje či některé druhy vín. Způsobovat pálení žáhy mohou také luštěniny, cibule, vejce natvrdo, zelí, ale i čerstvé pečivo, zejména chléb.
Obecně alkohol nebo kouření může být velkou příčinou pálení žáhy, protože mohou snižovat napětí dolního jícnového svěrače a tím podpořit reflux žaludečních šťáv.
V případě špatného nebo zhoršeného životního stylu může pyrózu způsobovat i nadváha, protože větší tlak na žaludek způsobuje větší tlak na jícnový svěrač, proto také osoby s nadváhou častěji trpí pálením žáhy.
Riziko pálení žáhy, jak již bylo zmíněno, zvyšuje také obezita, jejímž následkem je na žaludek vyvíjen nadměrný tlak, který může po jídle způsobit otevření jícnového svěrače. Obdobně může vadit také příliš upnutý oděv nebo škrtící pásek.
Mnohdy jej ale způsobuje dlouhodobý a neřešený stres, protože při něm dochází ke stažení žaludku, což má také nemalý vliv na reflux.
Z našich produktů vám doporučíme produkt Masticha Active, který obsahuje probiotika a podporuje celkově trávicí soustavu.
A máme i potraviny, které příznivě působí na zmírnění pálení žáhy a mezi ně patří například. zázvor, zelená zelenina, meloun, kefír, med, skořice…
Pálení žáhy se dá zmírnit i různými bylinkami jako je například kopretina řimbaba, smetanka lékařská, meduňka lékařská a mnoho jiných.
V žádném případě by se ale nemělo pálení žáhy brát na lehkou váhu, pokud Vás trápí po každém jídle nebo často a nic nezabírá. V případě léků, je dobré konzultovat s lékařem, aby Vám napsal jiné.
Pálení žáhy není pro tělo přirozeným stavem a rozhodně mu nedělá dobře a někdy je lepší vše konzultovat s lékařem a případně podstoupit nutná vyšetření nebo nastavit úplně jiný jídelníček a pokusit se vyhýbat stresu.
Pálení žáhy, aneb proč mě pálí žáha?