Tučné ryby, lněná a chia semínka či vlašské ořechy - zdroje Omega 3 kyselin, které musíte vyzkoušet. ✔️ Omega 3 mastné kyseliny, kam patří kyselina EPA, DHA a ALA jsou pro lidské tělo nezbytné. Doplňte je díky našim tipům.
Rybí tuk jsme jako děti naprosto nesnášeli. Rodiče však věděli, proč nám ho nutí. Důvodem toho byla snaha o dodání omega-3 mastných kyselin, které jsou zdraví prospěšná. Bohužel jsou omega-3 mastné kyseliny látkami, které si tělo nedokáže vyrobit samo. Proto se sami musíme snažit o jejich dodání do těla. Naštěstí se tyto esenciální mastné kyseliny nenachází jenom v rybím tuku, ale také v celé řadě jiných potravin.
Pokud se nebudeme snažit omega-3 mastné kyseliny do těla dodávat v dostatečném množství, negativně se to projeví na našem zdraví. Například budeme více náchylní na kardiovaskulární onemocnění. Zejména bude pro nás větším rizikem špatná srdeční činnost nebo ucpané cévy. Pokud však nebudeme trpět nedostatkem omega-3 mastných kyselin, rázem dojde například ke snížení krevního tlaku i tuku. Dojde taktéž k pozitivnímu ovlivnění činnosti mozku a zraku. Zmírní se projevy úzkosti nebo deprese. Dokonce dojde ke zmírnění projevů u dětí, které trpí ADHD syndromem.
Chcete poznat Omega-3 více do hloubky, pak tu pro vás máme další článek.
Zejména ženy v těhotenství by na dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin neměly zapomínat. Látky totiž mohou pozitivně ovlivnit vývoj plodu. Děti se posléze mohou pyšnit nejen bystrým mozkem a skvělým zrakem, ale také silnou imunitou. Jenže kde omega-3 mastné kyseliny najít?
Omega 3 ve zkratce
Pro lidský organizmus jsou nezbytné, sám si je přitom nedokáže vytvořit - je nutné si je doplňovat pravidelně stravou či doplňky stravy.
Jak již bylo zmíněno, omega-3 mastné kyseliny najdeme nejen v rybím tuku, ale také v celé řadě dalších potravin. Velké množství esenciálních mastných kyselin najdeme například v rybách, konkrétně v lososu. Losos patří k vůbec nejlepším přírodním zdrojům omega-3 mastných kyselin. A mezi lidmi je to poměrně oblíbená ryba, které jen tak někdo neodmítne. Neobsahuje jen omega-3 mastné kyseliny, ale kromě toho obsahuje také vitaminy, draslík, selen a hořčík. Navíc je vhodný při různých dietách, jelikož obsahuje jen minimum kalorií.
Maso z lososa přináší člověku celou řadu zdravotních benefitů. Jeho bezespornou výhodou je také nespočetné množství způsobů, jak ho připravit. Lososa můžete osmažit, péct nebo marinovat. Nebo z něj uděláte sushi?
Dalším přírodním zdrojem, kde najdete velké množství omega-3 mastných kyselin, jsou vlašské ořechy. Kromě zmiňovaných esenciálních látek v nich však najdeme mnohem víc. Obsahují řadu bílkovin, vitaminů i minerálních látek, jako je hořčík nebo zinek. Pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi, také pozitivně ovlivňují naši pokožku. Dokážou zlepšit metabolismus, dokonce podpoří i tvorbu spermií.
Abyste do těla vpravili co nejvíce tělu prospěšných látek, konzumujte je syrové. Pokud vám není jejich chroupání po chuti, přihoďte je například do müsli nebo jogurtu. Nebo je snad přidáte do pesta, které připravujete na špagety? Pamatujte ale na to, že vlašáků můžete sníst maximálně hrst denně. Důvodem toho je vysoký obsah omega-6 mastných kyselin, jejichž větší množství v těle škodí.
K přírodním zdrojům omega-3 mastných kyselin musíme přidat také lněné semínko, které se využívá už od nepaměti. Věděli jste, že lněné semínko a jeho zdraví prospěšné benefity využíval už Hippokrates? Už i tento chytrý muž věděl, že je to doslova studnice zdraví. Vyplatí se ho přidávat do ranních ovesných kaší nebo třeba do müsli s jogurtem. Klidně ho přidejte i do koláčů nebo sušenek, které budete jíst u oblíbeného televizního pořadu.
Díky konzumaci lněných semínek dojde nejen k doplnění omega-3 mastných kyselin, ale kromě toho se uleví zažívání.
Umíte si představit život bez vajíčkové snídaně? Vejce se naštěstí staly nedílnou součástí našeho jídelníčku. A jelikož jsou přírodním zdrojem omega-3 mastných kyselin, znamená to, že jen málokteří lidé trpí nedostatkem esenciálních látek. Kromě omega-3 mastných kyselin obsahují vejce také hromadu minerálů a vitaminů, z nichž vůbec nejdůležitější je vitamin D.
Při konzumaci vajec pamatujte na to, že je důležité konzumovat i žloutek, nejen bílek. Právě v něm se nachází nejvíce tělu prospěšných látek. Pokud nebudete na konzumaci žloutku zapomínat, dojde k bezproblémovému vstřebávání vitaminů v těle. Další schopnost vajec ocení především pánové - vejce jsou totiž prospěšné pro tvorbu testosteronu.
S chia semínky se dnes setkáte poměrně běžně. Důvodem toho je fakt, že se jedná o superpotravinu a hlavní složku zdravého stravování. Kromě omega-3 mastných kyselin obsahuje také množství minerálních látek, jako je hořčík, zinek, železo, draslík nebo fosfor. Díky skvělému složení dokážou chia semínka stabilizovat hladinu krevního cukru. Umí také dobře hospodařit s energií. Jelikož obsahují i velké množství vitaminu B12.
Jejich výhodou je také možnost připravit je na x různých způsobů. Chia semínka se hodí se do slaných pokrmů, i do sladkých jídel, jako jsou palačinky nebo ovesné kaše. Pokud je hodíte do láhve s vodou, kterou máte za úkol napít, budete se cítit delší dobu sytější. Já mám ráda třeba tyto chia od Wolfberry.
Zdroje Omega3 kyselin