Přemýšlíte o tom, jaké budete letos péct cukroví? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší fitness recepty na vánoční cukroví. ✅ Inspirujte se a věřte mi, budete se olizovat.
Druhů, které pečeme, je téměř nepočítaně a každá z rodin má ty své oblíbené. Zkuste letos změnu a inspirujte se odlehčenými verzemi, které nezatíží vaše trávení.
Věděli jste, že vánoční cukroví připravuje 80 % domácností? Většina je při pečení konzervativní. Pojďme to letos změnit. Inspirací vám může být těchto 8 osvědčených receptů.
INGREDIENCE:
135 g celozrnné mouky (např. špaldové)
110 g ovesné mouky (pomleté ovesné vločky)
50 g změklého másla
5 lžic medu (dávám akátový)
4 lžíce kokosového oleje
2 lžíce vody
15 g proteinu
džem (jahoda, meruňka, malina či višeň)
moučkový cukr
POSTUP:
Ve větší míse si smícháme obě mouky a změklé máslo. Po promíchání složek přidáme med, olej a trochu vody. Celé těsto důkladně promícháme a necháme odpočinout 2 hodiny v ledničce nebo za oknem. Následně si připravíme pomoučněný vál, kde těsto vyválíme a z těsta vykrajujeme libovolné tvary. Já miluji klasiku - srdíčka, hvězdičky atd.
A jak péct? V předehřáté troubě na 190°C stráví něco kolem 10 minut. Po upečení kolečka k sobě lepíme džemem a obalujeme v moučkovém cukru (tady můžete vynechat, jak chcete).
INGREDIENCE:
20 g vanilkového pudinku
50 ml rumu
30 g třtinového cukru
100 ml mléka (někdo dává Salko)
15 g vanilkového proteinu
3 žloutky
vanilkový cukr
POSTUP:
Uvaříme si pudink podle návodu na obalu. Do teplého pudinku vmícháme protein a přilijeme rum (zde dle chuti, ale pozor na tekutost). V druhé misce vyšlehejte žloutky s vanilkovým cukrem a nechte chvíli odpočinou. Poté obě směsi důkladně promícháme.
Pozor na to, ať nám pudink nezhoustne příliš. Konzistence by měla zůstala tekutá!
INGREDIENCE:
50g datlí (sušených)
50g směs ořechů (lískový, vlašáky)
10g arašídového másla (klidně s příchutí)
kakao
10g medu (používám akátový)
kokos na obalení (můžete použít i perník)
POSTUP:
Datle si den dopředu necháme namočit ve studené vodě. Následující den je rozmixujeme spolu s arašídovým máslem a kakaem v míse. Dle chuti můžete přidat i med, pokud se vám bude zdát málo sladké.
Jakmile máme hotovou směs, ruce si navlhčíme vodou, aby se nám těsto tolik nelepilo (můžete na ruce přidat i kokos, ještě lepší formování kuliček). Tvoříme kuličky, které následně obalujeme v kokosu. Kuličky necháme přes noc ztuhnout v lednici a můžeme podávat.
INGREDIENCE:
100g bílé čokolády
20g kokosového oleje
30g arašídového másla
50g vanilkového proteinu
100ml vanilkového mléka
POSTUP:
Rozehřátou čokoládu smícháme s olejem. Následně přimícháme arašídové máslo a protein. Podle potřeby doléváme mléko.
INGREDIENCE:
250 g hladké mouky (např. žitná)
80 g medu
50 g ghí
1 vejce
3 lžíce mléka
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžička perníkového koření
1 lžička kakaa
Na potírání:
1 vejce
1 lžíce mléka
kapka rumu (není nutné)
POSTUP:
Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme žitnou mouku, kypřící prášek, kakao a perníkové koření. Důkladně promícháme.
Poté k sypké směsi přidáme vejce, ve vodní lázni rozpuštěné ghí, med a mléko.
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme nejlépe pár dnů uležet v lednici. (Zkoušela jsem péct i z těsta, které vůbec neodpočívalo v lednici a také byly perníčky moc dobré).
Poté těsto z lednice vytáhneme a necháme jej alespoň 30 minut v pokojové teplotě, aby nám trošku povolilo. Nakonec jej vyválíme na 5 mm tenkou placku a vykrajujeme.
Jednotlivé perníčky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 170 °C zhruba 10 - 15 minut.
Po upečení potíráme směsí, kterou si připravíme v hrníčku - 1 vejce spolu s 1 lžící mléka a případně přidat rum. Upečené perníčky ihned po vytažení potíráme připravenou směsí.
INGREDIENCE:
175 g kondenzovaného mléka (např. Salko)
100g strouhaného kokosu
100 g mléčné čokolády (kvalitní)
POSTUP:
Strouhaný kokos smícháme s kondenzovaným mlékem, které si můžeme nechat zkaramelizovat ve vodní lázni pro karamelovou variantu (mě osobně chutná více, ale je to na každém)
Mezitím si rozpustíme čokoládu, ideálně postupně ve vodní lázni.
Z připraveného těsta tvarujeme kuličky a namáčíme je v rozpuštěné čokoládě. Skladujeme v chladu.
INGREDIENCE:
1,5 hrnku 33% smetany
1 plechovku kondenzovaného mléka (Salko)
1 hrnek irské whiskey
2 lžičky rozpustné kávy
1 lžička mandlového aroma
1 lžička vanilkového aroma
POSTUP:
Do mixéru vložte všechny ingredience a mixujte cca 30 vteřin na maximální výkon.
Přelijte do uzavíratelné lahve, ideálně s gumovým těsněním. Pokuste se omezit plasty ;-)
V lednici můžete skladovat až 2 týdny.