Fitness medovník je jeden z nejoblíbenějších receptů u nás. ✅ Postup 100% zvládnete i vy. Medovník je výborný a miluje ho celá naše parta ve fitku. A ruku na srdce, neznám nikoho, kdo by neměl rád medovník.
Než si představíme samotný recept, dovolte nám krátký exkurz do historie perníkářství, které je s medovníkem spojeno.
Historie medového pečiva sahá již do hluboké minulosti. Perníkářství lidé znali už ve Středomoří. V antických dobách medové perníky hrály důležitou roli při slavnostech a sloužili jako obětní pečivo starých Řeků. U nás se s perníkem setkáváme až na přelomu 13. - 14. století.
A co víc, med byl považován za pokrm bohů a hrál důležitou roli v náboženských obřadech. Vždy byl znám jako pravý elixír mládí.
Odtud to byl již jen krůček ke stvoření medovníku, lahodných medových plátů s jemným krémem.
SUROVINY:
KORPUS:
220 - 250 g špaldové mouky (dle potřeby)
170 g pomletých ovesných vloček
2 odměrky (cca 60 - 65 g) proteinu
1/2 sáčku kypřicího prášku
1 lžička perníkového koření
1 lžička skořice
5 lžíc medu
2 celá vejce
80 - 100 ml mléka
KRÉM:
500 g nízkotučného tvarohu
5 lžic medu
1 lžička skořice
POSYPKA:
30 g vlašských ořechů
POSTUP:
Ve větší míse smíchejte všechny sypké ingredience – špaldovou mouku, ovesné vločky, proteinový prášek, kypřicí prášek, perníkové koření, prokypřete vidličkou. Postupně poté přidáváme celé vejce, med a následně opatrně po troškách přiléváme mléko. Výsledkem by mělo být vláčné, nelepivé těsto. Pokud se těsto hodně lepí, přidejte protein nebo mouku.
Z odpočatého těsta vyválejte na hodně pomoučněném válu placku do 0,5 cm a vykrojíme 6 stejných kruhových plátů. Ty pak přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C až 180 °C po dobu cca 15 minut.
Během pečení si spolu můžeme připravit lahodnou náplň. Vložíme tvaroh do misky, přidáme med a já navíc ještě skořici. Jakmile vyšleháme a spojíme, necháme odpočinout v lednici.
Mezitím vyndáme pláty z trouby a necháme krásně vychladnout. 1 z plátů dáme bokem a než všechny vychladnou, spolu s vlašáky jej rozdrtíme a vznikne tak dokonalá posypka.
Jednotlivé pláty potíráme krémem a vrstvíme je na sebe, dokud je máme. Zbylým krémem potřeme dort na povrchu i kolem dokola a rovnoměrně na něj naneseme posypku, kterou jsme si připravili před chvílí.
Hotový medovník necháme přes noc odležet v lednici. Tedy, pokud to vaše chuťové pohárky vydrží.
Doufáme, že se vám recept vydaří a ve výsledku si pochutnáte. Já ho miluji, co vy?