Které potraviny náš mozek nastartují? Co zařadit do svého jídelníčku, vám poradíme v dnešním článku. ✔️ 10+ tipů na suroviny, které podpoří paměť, soustředění i regeneraci. Znáte je?
Nebude překvapením, když zmíníme, že zdravý lidský mozek člověk se skládá z miliard a miliard buněk mozkových, dále pak neuronů a propojení v podobě vláken (synapsí). Mozek neustále pracuje, probíhá jím řada signálů a následně - je střediskem paměti, myšlení a našich dovedností - schopností. S postupem času mozek otupí - zejména věkem či nedostatečnou péči. Tento proces se děje prakticky od narození.
Abychom podpořili náš mozek, je potřeba preventivní péče zejména v době mezi 30 a 60 rokem života, přičemž napomoci mohou níže uvedené potraviny a suroviny. Stejně tak, existuje řada specializovaných doplňků stravy. A v neposlední řadě - řada výzkumných studií se výživě mozku a jeho fungování dlouhodobě věnuje.
Mozek je velice energeticky náročným orgánem. Věděli jste, že svou činností spálí až 20 % přijatých kalorií potravou? Prostě a jednoduše – aby se udržel v kondici a koncentrovaný, potřebuje dostatek kvalitního paliva.
Aby mohl mozek správně vykonávat svou funkci orgánu, který řídí veškeré pochody v našem těle a zároveň nám umožňuje vnímat a analyzovat svět kolem nás, potřebuje tu správnou výživu. Existuje celá řada potravin, které mozek vyživují, dodávají mu ty správné látky. Díky tomu je nejen svěží, ale je taktéž ochráněn před případným poškozením.
Sepsali jsme pro vás řadu tipů, co zařadit do svého jídelníčku. Čím tedy podpořit lidský mozek?
Ne nadarmo vypadají tyhle ořechy po rozlousknutí skořápky jako lidský mozek. Všimli jste si toho také? Jakoby se nám sama příroda snažila naznačit, že se jedná o jednu z nejvhodnějších potravin, které svému mozku můžete dopřát.
V oříšcích obsažené nenasycené mastné kyseliny mají blahodárný vliv na mozkovou činnost a rovněž také psychiku.
Avokádo bývá zařazováno do kategorie tzv. brainfood, tedy potravin, které výrazným způsobem podporují mozkové funkce. Obsahuje vitamíny B, C, K, E v kombinaci s omega-3 mastnými kyselinami. Tento koktejl látek pomáhá zlepšovat paměť, koncentraci a vnímání.
Pokud se zrovna učíte, salát s avokádem vám tak bude jedině ku prospěchu.
Banány se hodí ve chvíli, kdy je čas na malou rychlou svačinku. Sacharidy v nich obsažené vám rychle dodají energii.
Obsahují také draslík, což je prvek nezbytný pro správnou funkci mozku. Draslík posiluje logické funkce. Při jeho nedostatku se dostavuje únava, nervozita a hůře se soustředíme. Skvělé také je, že banány zlepšují náladu.
V jablkách najdeme přírodní antioxidant jménem flavonoid kvercetin, který chrání mozkové buňky a tím pádem udržuje bezproblémovou funkci všech mozkových pochodů. Stačí jedno jablko se slupkou denně.
Tohle voňavé koření si dobře rozumí právě s jablky a mozkovým funkcím prospěje zrovna jako ony. Dvě látky ve skořici obsažené totiž obsahují látky proantocyanidin a cinnamaldehyd, které ničí nebezpečné tau proteiny, které jsou jedním z neklamných znaků Alzheimerovy choroby.
Kakao pozitivně působí na přenos nervových vzruchů v mozku, vylepšuje paměť a soustředění. Zároveň, díky tomu, že stimuluje sekreci serotininu a endorfinů, způsobí, že se cítíme psychicky v pohodě a máme dobrou náladu. Výkonnost mozku rychle zvýšíte kouskem čokolády s vysokým obsahem kakaa. Flavonoidy v ní obsažené totiž zvyšují přísun krve do mozku. Zároveň také čokoláda zlepšuje koncentraci a stimuluje. Zároveň vám bude stačit 10 gramů hořké čokolády denně a budete chránění před ztrátou paměti, která vzniká věkem, bojuje i proti demencím.
Prostě a jednoduše, hořká čokoláda obsahuje kakao, které obsahuje flavonoidy. A právě tato látka je druhem tzv. antioxidantů, které si naše tělo, zejména pak i mozek, žádá.
Antioxidanty jsou zvláště důležité pro zdraví mozku. Ptáte s proč? Je to z důvodu, že náš mozek je velmi citlivý na oxidační stres. A s postupem věků riziko vzrůstá, přičemž v důsledku toho dochází k poklesu poznávání či rozvoje onemocnění mozku.
I konzumace špenátu může pomoci bojovat se vznikem demence. Je to díky folátům, vitamínu E a vitamínu K. Jedna studie prokázala, že při konzumaci tří porcí špenátu nebo sytě barevné zeleniny snižuje riziko poklesu kognitivních schopností až o celých 40 %.
Sardinky, losos, tuňák, makrela – konzumace všech těchto vynikajících mořských ryb má mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Zařaďte je do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mozku prokazatelně prospívají.
Z výsledků řady studií se dá odvodit, že konzumace potravin bohatých na omega-3, jako jsou tučné ryby, může posílit funkci mozku.
A ptáte se, jaké že to ty tučné ryby jsou? Které obsahují vysoké hladiny omega-3? Sepsali jsme pro vás několik typů tučných ryb, které doporučujeme zařadit do jídelníčku:
Drobné modré kuličky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vitamínu K, C a rovněž vlákniny. Kromě toho působí jako prevence proti Alzheimerově chorobě tím, že chrání paměťové buňky.
Ostružiny obsahují látky zvané polyfenoly, které podporují funkci mozkových buněk tím, že ničí záněty v mozku a usnadňují komunikaci mezi nervovými buňkami, neurony. Pozitivně se konzumace ostružin projeví i na naší schopnosti učit se.
A opět ty omega-3 mastné kyseliny. Kromě toho v nich najdeme mnoho mozku prospěšných prvků, např. železo, zinek, hořčík nebo vitamín E. Zmíněný hořčík má vliv na paměť a vůbec pozitivně podporuje správnou funkci nervové soustavy.
Pijete hodně kávy a je vám to vyčítáno? Nyní máte v ruce eso: Konzumace tří až pěti šálků kávy denně výrazně snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Káva je totiž plná antioxidantů a svůj vliv má i kofein samotný.
Extra panenský olej bojuje proti ADDL. Proti čemu? ADDL jsou neurotoxiny, které mají vliv na ztrátě paměti a podporují vznik Alzheimerovy choroby.
Panenský olivový olej obsahuje složku oleocanthal v přírodní podobě, která by se do budoucna měla stát účinnou látkou v lécích právě na Alzheimera.
Exotické koření se zabydlelo i v naší kuchyni. A je to dobře, protože v něm obsažená látka kurkumin je silným bojovníkem proti Alzheimerově chorobě. Navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž zlepšuje přísun krve do mozku.
I v hroznovém víně se nacházejí polyfenoly, podobně jako v ostružinách. Jejich efekt je stejný, vylepšují přenos nervových vzruchů mezi neurony. Výzkum rovněž prokázal, že pravidelná konzumace hroznové šťávy zlepšuje prostorovou paměť a učení nových dovedností.
Ve vaječných žloutcích najdeme vitamín B8 neboli cholin, který se podílí na vytváření buněčných membrán. Zpomaluje také stárnutí mozku a omezuje zapomínání. Kromě cholinu najdeme ve vaječném žloutku i značné množství železa, který podporuje okysličování krve.
Bez pořádného „zalévání“ mozku to nepůjde. Celý den myslete na pitný režim. Budete-li málo pít, budete více unavení, malátní a vaše kognitivní funkce půjdou strmě dolů.
Vypijte alespoň dva litry vody denně, v létě dvojnásobek.
Látka obsažená v česneku, allicin, zlepšuje prokrvení mozku. Konzumace výrazně zvyšuje množství kyslíku v mozkových buňkách.
Problém je, že je potřeba česnek konzumovat zasyrova v přírodní formě, případně v tabletách.
Výše uvedené tipy a suroviny, mohou podpořit váš mozek zejména po stránce výkonu a jeho pohody. Stejně tak, mohou nepřímo ovlivnit vaši paměť a koncentraci.
Některé potraviny, které jsme v přehledu zmínili, obsahují sloučeniny, které napomáhají, ale mohou ve větší dávce i škodit.
Suroviny, které podporují mozek a jeho kondici, by měly obsahovat zejména:
A jako doporučení dále uvádíme postupy, jak prospět mozku životosprávou:
Potraviny pro mozek - pro jeho výkon a regeneraci