Nafouklé břicho při hubnutí může být způsobeno několika faktory, včetně špatného trávení. ✔️ Co na nafouknuté břicho působí pozitivně? A jak se ho zbavit?
Co způsobuje pocit nafouknuté břicha? Existuje více faktorů, které ovlivňují trávení. Nadýmání způsobuje velmi nepříjemný pocit v průběhu celého dne. Pokud se však hlásí v těle člověka pravidelně, je třeba tento problém začít řešit.
Pocit nadýmání se dá popsat tak, že člověk cítí jisté pnutí a větší tlak. Doslova je břicho nafouknuté a cítí se přeplněný. Tyto stavy doprovází až bolesti v oblasti břicha, často se dostaví i problémy s vyprazdňováním a bohužel pak i oblečení (zejména kalhoty) se stávají malými a nedají se dopnout.
Nejčastější příčinou je, že špatně funguje trávící systém v těle člověka spolu se spolykaným vzduchem a nahromaděnými plyny.
Prvotně je důležité najít příčinu, které může být u každého člověka úplně rozdílná. Může to být pouze nevhodným jídlem, ale také nedostatkem pohybu či momentální psychické rozpoložení člověka.
Člověk nemusí hned trpět na vážná onemocnění trávícího systému. Může se jednat pouze o špatně zvolenou potravinu, kterou do těla vpraví.
Jedná se hlavně o potraviny, které obsahují FODMAP – fermentovatelné sacharidy. Nemají totiž dostatečnou funkci pro rozklad v tenkém střevě a dostávají se tak přímo do tlustého střeva, kde vznikají plyny ve velkém množství.
Většinou stačí, když člověk přijde sám na to, co mu, která potravina způsobuje a poté ji z jídelníčku vyřadí. Dá se pomoci i každodenním zápisem do deníčku, aby v tom byl přehled a člověk věděl, co vše vlastně během dne sní.
U eliminační diety je třeba dodržet určitý postup:
Lépe stravitelné luštěniny
Červená čočka i cizrna stačí přes noc namočit a další den v nové vodě uvařit. Efektivnější je při vaření luštěnin přidat bylinky, jako je kmín, bazalka, fenykl. Jakmile jsou luštěniny měkké, můžete konzumovat.
Je důležité pečlivě každé soustu rozkousat v ústech. Napomáhá to pak rychlejšímu trávení. Hlídejte si však množství luštěnin v jídelníčku.
Luštěniny všeobecně obsahují velké množství vlákniny a jsou perfektním zdrojem bílkovin.
Už jen při pocitu chutě se v ústech začnou tvořit sliny a zároveň i žaludeční šťávy.
Potraviny s velkým obsahem tuku
Tento druh potravin se v trávícím systému velmi dlouho rozkládá, a to může způsobovat nadýmání. Je dobré tyto jídla omezit, ne však zcela vyřadit. Tuky jsou tělu i prospěšné.
Slané a kořeněné potraviny
Oblíbené slané chipsy. Nikdo jim u večerního pořadu v televizi neodolá. Ale pak to nafouklé břicho po nich už není tak příjemné. V případě chuti na něco pikantnějšího se doporučuje uvařit jídlo, kde se dá přidat řada chutných bylinek, které pomáhají trávení. Bazalka, libeček, oregano, tymián, rozmarýn a mnoho dalších.
Zavodněný organismus
V případě vyšší konzumace jídel s obsahem soli, cukru, kofeinu nebo alkoholu způsobuje zavodnění těla. Je třeba přidat do jídelníčku bylinky, které tento problém odstraňují. Řebříček, bříza, přeslička. Nebo stačí přidat i obyčejnou petržel, okurku nebo celer.
Velmi oblíbené, pokud zrovna nejsou po ruce čerstvé či sušené bylinky, jsou bylinné tinktury.
Velké porce a málo času na jídlo
Ve velkém shonu se často stává, že nemá člověk ani chvilku se v klidu naobědvat. Proto jídlo spořádá v rekordním čase, aby se mohl vrátit hned zpátky do pracovního procesu. Potraviny však pořádně v ústech nerozmělní a tím si zadělává na pořádný problém ve svých střevech.
Také tomu nepřidávají velké porce. Větší množství potravin, které se dostanou v krátkém čase do žaludku více zatěžují celý organismus.
Odborníci doporučují každé soustu rozkousat velmi důkladně. Dokonce to i spočítali a když sousto pokoušete minimálně 32x, bude to dostačující pro perfektní trávení bez problémů s nadýmáním.
Nápoje v průběhu jídla
Dost často se jedná o perlivé nápoje, které během jídla člověk pije. S nápojem se totiž do těla dostává také přidaný vzduch a ten se hromadí v trávícím ústrojí.
Ideální nápoj k jídlu je obyčejná neperlivá voda z kohoutku natočená. Popřípadě čaje bez přidaného cukru. Pití by se mělo omezit pouze na dobu mezi jídly. Například před začátkem a pak až po snězení celé porce.
Optimální množství nápojů během dne se odvíjí od celkové tělesné hmotnosti. V průměru 40 ml / kg.
Žvýkačka
Je všeobecně známo, že při žvýkání se zároveň polyká i vzduch. Navíc žvýkačka obsahuje cukerný alkohol (FODMAP) xylitol nebo maltitol.
Xylitol při dávce od 40 do 50 g / den – mívá často vedlejší účinky ve formě nadýmání.
Maltitol při dávce nad 45 g / den – se můžou vyskytnou trávící potíže.
Předejít potížím se dá díky snížení počtu žvýkaček během dne.
Pohyb
Pohyb celkově pomáhá trávení. Při pohybové aktivitě se zvyšuje průtok krve v těle. Zrychluje se peristaltický pohyb střev a díky tomu probíhá i pravidelné vyprazdňování. Díky pohybu se předchází i velmi nepříjemné zácpě.
Pokud se však řeší aktivní pohyb s větší intenzitou, doporučuje se začít aspoň po hodině od dojedení posledního sousta. Správné trávení vyžaduje dostatek času.
Pro lepší pocit po jídle je ideální lehká procházka, popřípadě protažení či cvičení jednoduchých cviků z jógy.
Hodně záleží na celkovém fyzickém stavu člověka. Pokud má problémy se slabými zády, břišní svaly jsou povolené a celkově má tělo více tuku, než je zdrávo, je více než pravděpodobné, že může mít i trávící problémy. V tomto případě je potřeba důkladně posilovat nejen končetiny, ale hlavně střed těla.
U zaměstnání, kde člověk většinu pracovní doby prosedí na židli, je dobré myslet na správné držení těla. Vzpřímený sed s využitím zádové opěrky. A nejlépe si podložit nohy, aby kolena byla výš.
Například nervová nebo i hormonální soustava ovlivňuje trávící proces ve střevech. Další možností, kdy trpí trávící systém, jsou vedlejší účinky různých léků.
Lékaře by měl člověk vyhledat pokud:
Stres a psychický stav člověka velmi ovlivňuje také fyzickou stránku. Velmi snadno člověk onemocní, trápí ho bolesti hlavy a břicha, je bez energie. Když je tělo ve větším stresu, musí i více dýchat. Více vzduchu v těle pak způsobuje nadýmání.
Týká se jen ženského pohlaví. Hormonální bouře u pravidelné periody není nic nového. A právě díky těmto hormonům dost často ženy trpí nafouklým břichem.
A problémy mohou ženy postihnout i v těhotenství.
Spousta lidí trpí při cestování. Trápení s trávením může nastat už v letadle, kde je rozdílný tlak nebo dlouhý let a nemožnost dobrého pohybu. Nebo také doléhá stres z cestování (ať už negativní nebo pozitivní).
Obsahuje probiotika, která velmi efektivně napomáhají dobrému trávení.
Ideální koření, které se využívá, pokud člověk trpí trávícími problémy.
Kvašáky zlehčují proces trávení díky své schopnosti eliminovat ty špatné bakterie ve střevech.
Velmi známé koření, které hojně využívají maminky, které kojí. Miminka pak nemají tak časté trápení s kolikou.
Má uklidňující účinek pro trávící ústrojí. Připravuje se bez cukru a pije se vlažný.
Napomáhá velmi dobře př zavodnění organismu.
V tomto ovoci je obsažena velmi prospěšná vláknina s vitaminem C. A má nízký obsah sacharidů.
Nafouknuté břichu při hubnutí