Nejznámější příznaky a příčiny cukrovky na jednom místě. ✔️ Diabetes mellitus neboli cukrovka je porucha metabolismu cukrů. Nepodceňte tichý nástup této nemoci. Poznejte příčiny cukrovky ještě dnes.
Cukrovka – podle názvu by se mohlo zdát, že se jedná onemocnění, které si způsobíme nadměrnou konzumací potravin obsahující cukr. Vysoký příjem cukru však sice může být spouštěčem vzniku cukrovky, ale ne jeho (jedinou) příčinou. Jedná se totiž o tzv. multifaktoriální onemocnění, příčin je tedy vždy hned několik. Roli hraje jak genetika, tak životní styl. I proto nelze jasně říci, ty jíš hodně cukru, tudíž ti hrozí cukrovka. Velkou roli hraje právě již zmíněná genetika, kterou bychom neměli podcenit.
Tato civilizační nemoc odborně nazývaná diabetes mellitus (úplavice cukrová), vzniká při zvýšení hladiny glukózy (cukru) v krvi nad určitou horní hranici, a to když glykémie nalačno dosahuje 7,2 mmol či vyšší hladiny. Tímto degenerativním onemocněním trpí milióny lidí, v České republice téměř 10 % obyvatelstva. Počet nemocných stále roste, mnoho lidí ani neví, že cukrovku má. Diabetes je velmi nebezpečný, stojí za celou řadou zdravotních problémů, jako jsou: kardiovaskulární i nervové potíže, onemocnění ledvin, hypertenze, ztráty sluchu, vředy atd.
Diabetes není jen jeden, existuje více druhů. Možná jste slyšeli o tzv. těhotenské cukrovce (zvýšená hladina glukózy v krvi se objeví v těhotenství, po porodu se může a nemusí srovnat). Nejčastějšími typy jsou ale diabetes prvního typu a diabetes druhého typu. Genetické faktory zvyšují riziko vzniku diabetu jak prvního, tak druhého typu.
Diabetes 1. typu je sice méně častý, ale počet osob s tímto onemocněním roste. Vzniká, když imunitní systém napadne beta buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulín.Tělo následně postrádá dostatek inzulínu. Inzulín zajišťuje rychlé vstřebávání glukózy přivedené krví z potravin do tkání. Projevem je pak hyperglykémie (vysoká hladina cukru) a diabetes.
Tímto diabetem trpí obvykle děti a mladí dospělí, postihnout může však i pacienty jiného věku. Podle výzkumů se zdá, že vedle genetického zatížení mohou být na vině virové infekce (coxsackie B, cytomegalovirus, adenovirus, zarděnky či příušnice) a změny v rizikových aspektech prostředí.
Každý, kdo cukrovkou trpí už pak ví, že si život osladí jen se sladidly. Vhodná je například stevie, eventuálně pak xylitol, jež u nás není tak znám.
Diabetes 2. typu je častější a postihuje osoby spíše ve středním a starším věku, nevyhýbá se ani mladším pacientům. Vzniká kvůli inzulinové rezistenci, což znamená, že slinivka sice ještě nějakou dobu inzulín vyrábí, ale buňky v lidském těle na něj nejsou schopny adekvátně reagovat.
Pro diabetes 2. typu je na rozdíl od 1. typu typická nadváha či obezita. Příznaky se rozvíjí postupně, v průběhu týdnů až několika měsíců.
Faktory podílející se na vzniku tohoto typu jsou početné:
Dalšími typy diabetu jsou mimo jiné následující:
Sekundární diabetes– způsobuje ho například cystická fibróza či chronický zánět slinivky břišní (obě onemocnění negativně ovlivňují činnost slinivky), nebo může vzniknout kvůli endokrinním či hormonálním poruchám (například Cushingův syndrom, akromegalie).
Latentní autoimunitní diabetes dospělých (LADA)– diabetes 1. typu s pomalým postupem, vzniká v dětství.
Diabetes dospělého typu objevující se u mladých lidí (MODY)– různé druhy tohoto diabetu jsou způsobeny genetickými poruchami buněk slinivky břišní, které produkují inzulín.
Wolframův syndrom, neboli DIDMOAD syndrom– geneticky podmíněn, způsobuje diabetes insipidus (žíznivku), diabetes mellitus (cukrovku) a atrofii zrakového nervu a hluchotu.
Genetické faktory ovlivnit nemůžeme, ale jistě můžeme zapracovat na správné životosprávě. Není těžké přijít na to, že základem je dostatečný fyzický pohyb, netrpět nadváhou a nepřehánět to s nadměrným příjmem cukru ve stravě. Existuje však jedna méně známá příčina, tím je množství minerálů a těžkých kovů v organismu.
Bylo prokázáno, že přítomnost těžkých kovů a nedostatek určitých minerálů má destruktivní účinek na organismus a souvisí s rozvojem cukrovky. Toxické (těžké) kovy jako je arzén, kadmium, rtuť nebo nikl narušují metabolismus glukózy, její tvorbu i hladinu. V rámci boje proti působení toxických kovů potřebujeme mít v organismu dostatek minerálních látek (například zinku či hořčíku).
Nepodceňte proto příznaky, bojujte s predispozicemi a vyvarujte se cukrovky. Následně již není cesty zpět.
Příčíny cukrovky a jak na ně