Jód - nenápadný prvek, který je pro náš organismus velmi důležitý. ✔️ Proč nepodcenit jeho nedostatek a jak ho doplnit do organismu?
Jód. Nenápadný prvek, o kterém většina lidí slyší jen v souvislosti s mořem nebo solí. Přesto právě tento minerál hraje klíčovou roli v našem zdraví. Je to tichý hrdina, který stojí za správnou činností štítné žlázy a tvorbou hormonů nezbytných pro metabolismus, růst, vývoj mozku i nervové soustavy. A když ho tělu začne docházet, nehlásí se hned – ale jeho dopad může být dalekosáhlý.
Důležitý minerál, o kterém se příliš nemluví. To je jód. Důležitý esenciální stopový prvek, nezbytný pro zdravý růst a vývoj organismu, který plní v těle řadu funkcí. V tomto článku se dozvíme, jak se nedostatek jódu v těle projevuje.
Možná víte, že jód je nedílnou součástí hormonů štítné žlázy. Potřebujeme jeho správné množství k jejich tvorbě. Hormony štítné žlázy, tyroxin, trijódtyronin a kalcitonin, se podílí na:
Pokud má štítná žláza nevyrovnanou hladinu jódu, může vzniknout několik onemocnění.
Nejohroženější jsou děti, těhotné a kojící ženy. Právě v období vývoje mozku a růstu je dostatečný přísun jódu naprosto zásadní. Dlouhodobý nedostatek v dětství může ovlivnit kognitivní schopnosti, u dospělých pak hrozí problémy se štítnou žlázou a celkovým metabolismem.
Mýty o jódu
Možná jste slyšeli, že se bez jodu obejdeme, protože “něco máme ze stravy”. Ano, ale málokdo si uvědomuje, že běžná strava bez ryb, mořských plodů a jodizované soli většinou nestačí pokrýt denní potřebu. Navíc není pravda, že přírodní himalájská či mořská sůl obsahuje dostatek jódu — tyto druhy většinou jód přirozeně neobsahují, nebo jen v zanedbatelném množství.
Zde mluvíme o snížení činnosti štítné žlázy, tzn. snížení produkce hormonů. Symptomy jsou unavenost, ospalost, zimomřivost a zpomalenost v řeči či pohybu. Suchá, chladná, zhrubělá kůže. Srdeční akce je také zpomalená. Jód může v tomto případě pomoci, zvýšením jeho příjmu, ovšem pouze u lehčí formy nemoci. U těžší formy bohužel jód průběh nemoci nemůže ovlivnit.
Jak už tušíme, hypertyreóza znamená činnost štítné žlázy. Vytváří proto více hormonů než tělo skutečně potřebuje. Původem je autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém tvoří protilátky proti vlastní tkáni. Hypertyreóza se projevuje poklesem hmotnosti, neklidem, nespavostí, pocitem horka a pocením. Dále bušení srdce nebo svalová slabost. Sklon k rychlé srdeční akci i k arytmii.
Zvýšenou činnost štítné žlázy poznáme dle padání vlasů, což je typický příznak. Rovněž mírně zvětšená štítná žláza. oči vstupují z důlků. Během této disfunkce se nesmí zvyšovat příjem jódu, způsobilo by to zhoršení nemoci.
Struma, česky "vole", označuje zvětšenou štítnou žlázu. Štítná žláza se snaží vychytat co nejvíce jódu z krve, ale při jeho nedostatku se může zvětšit. Struma způsobuje nevzhledné zduření krku. Nedostatek jódu může být provázen i vznikem anémií, pocitem hladu, sklonem tloustnout i při malých dávkách jídla nebo zhrubnutím pokožky a vlasů. Při nedostatku jódu se může objevit i častější zapomínání a zácpa. U dospívajícího člověka dochází ke zvýšenému výskytu akné.
Víte že?
Dostatečné množství jódu v těhotenství je důležité, jelikož budoucí maminka musí mít jeho dostatek jak pro sebe, tak pro rostoucí plod.
Jód hraje důležitou roli pro zdravý vývoj plodu. Jeho akutní nedostatek může vést k poruchám vývoje mozku a nervové soustavy (v extrémním případě k mentální retardaci). Nedostatek jódu v těhotenství může rovněž způsobit zastavení růstu plodu a zvyšuje riziko jeho úmrtí. Dle výzkumů Centra podpory veřejného zdraví SZÚ zhruba třetina těhotných a kojících žen v ČR trpí nedostatkem jódu. Z výsledků monitoringu SZÚ vyplývá, že u českých novorozenců je jodová saturace dlouhodobě hraniční. Důsledkem nízkého příjmu jódu těhotných či kojících žen může být riziko nižšího intelektu dítěte, nižší porodní váha miminka či vyšší riziko potratu. U dětí školního věku mohou být jeho projevem problémy s pamětí nebo naopak hyperaktivita.
Pokud máte podezření na nedostatek jódu v těle, jeho hladinu diagnostikuje lékař, nejčastěji z moči. Při jódovém deficitu je možné vyžádat si od lékaře předepsání užívání jodidu. Pokud chcete užívat volně prodejné doplňky jódu, vždy váš záměr konzultujte s lékařem. Může se velmi snadno stát, že převýšíte doporučený denní příjem, a nadbytek jódu je pro tělo nebezpečný.
Je však důležité zdůraznit, že vzhledem k jodizaci kuchyňské soli je u nás nedostatek jódu poměrně vzácný. Nicméně u těhotných žen je vhodná obezřetnost a zvýšit denní přísun jódu tak, aby jeho příjem pokryl jak potřeby maminky, tak potřeby plodu.
Vzhledem k tomu, že je jód získáván pouze stravou, je nejlepším způsobem, jak doplnit jód, pravidelná konzumace potravin bohatých na tento esenciální prvek.
V tradičním jídelníčku Čechů nejsou běžné mořské ryby, mořské řasy či jiné plody. Od roku 1950 se provádí tzv. jodizace kuchyňské soli. WHO přiřadila Českou republiku v roce 2002 k zemím, kde se jódový deficit podařilo eliminovat. V současnosti se problém s deficitem jódu týká převážně rozvojových zemí. V České republice se provádí k zajištění dostatečného příjmu jódu dvě základní opatření. Prvním je přidávání jódu do krmných dávek dobytka. Tím je zajištěn jeho dostateční obsah v mléce. Druhým opatřením je jodizace kuchyňské soli. Tímto se zvyšuje množství jódu ve všech potravinách, do kterých se sůl při jejich výrobě přidává (mléčné, masné i pekařské výrobky).
Mezi nejbohatší přírodní zdroje jódu patří mořské ryby jako treska, losos, tuňák, makrela či sleď. Významným zdrojem jsou i mořské plody, například krevety, krabi, mušle a chobotnice. Tyto potraviny obsahují vysoké množství jódu, protože mořská voda je přirozeně na jód bohatá. Pravidelná konzumace ryb a plodů moře tak pokrývá významnou část denní potřeby.
Mořské řasy, zejména druhy jako kelp (chaluha), nori, wakame nebo kombu, jsou jedním z nejbohatších zdrojů jódu vůbec. Například kelp může obsahovat i tisíckrát více jódu než mořské ryby. Proto je vhodné jejich konzumaci hlídat, aby nedošlo k nadbytku jódu.
Mléko, sýry a jogurty představují významný zdroj jódu díky jeho obsahu v krmných směsích pro dobytek a dezinfekčních prostředcích používaných ve mlékárenském průmyslu. Obsah jódu v mléce a mléčných výrobcích se může lišit podle regionu a způsobu chovu.
Vejce, hlavně žloutky, obsahují jód v závislosti na výživě slepic. Pokud jsou slepice krmeny směsí obohacenou jódem, vejce se stávají dobrým zdrojem tohoto minerálu. Vaječný žloutek je tak vhodnou potravinou pro doplnění jódu v běžné stravě.
Jodizovaná kuchyňská sůl je nejčastějším prostředkem prevence nedostatku jódu ve střední Evropě. Přidávání jódu do soli je běžnou praxí, která pomáhá zajistit jeho dostatečný příjem u široké populace. Při používání je ale třeba myslet na doporučené množství soli kvůli riziku vysokého krevního tlaku.
Menší množství jódu lze nalézt i v dalších potravinách, například v některých obilovinách, luštěninách a zelenině, pokud rostou v půdách obsahujících jód. Obsah jódu v těchto potravinách je ale velmi proměnlivý a výrazně závisí na oblasti pěstování.
Nedostatek jódu představuje závažný zdravotní problém, který může mít negativní dopad na fungování celého organismu. Jód je totiž nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, jež ovlivňují látkovou výměnu, růst, vývoj mozku i nervového systému. Při jeho dlouhodobém nedostatku dochází ke zpomalení metabolismu, únavě, poruchám soustředění nebo ke vzniku strumy (zvětšení štítné žlázy). Nedostatek jódu je zvlášť rizikový u těhotných žen a malých dětí, protože může negativně ovlivnit vývoj plodu a zdravý růst dítěte.
Obecně lze říci, že všichni lidé, kteří nepoužívají jodidovanou sůl. Dále lidé, kteří dodržují vegetariánskou či veganskou stravu. Samozřejmě všechny ženy, matky. Každá žena, která plánuje rodičovství, by jako přípravu neměla podcenit příjem jódu.
U mužů se uvádí skupina tzv. "rychlých metabolických typů", která by měla dbát rovněž na dostatečný přísun jódu. A pestrou stravou, bohatou i na mořské ryby bychom měli dbát na přísun jódu my všichni.
Nedostatek jódu v těle - 10 příznaků, na které dát pozor