Chcete podpořit svůj mozek a jeho kondici? ✔️ Máme pro vás tipy a triky - čím podpořit kondici svého mozku, třeba vhodně zvolenou stravou. Poradíme vám, jaké potraviny zařadit. Inspirujte se s námi.
Mozek je nejsofistikovanější a zároveň nejzranitelnější orgán našeho těla. Na jeho výkonnosti závisí naše schopnost učit se, rozhodovat, tvořit, soucítit i zvládat každodenní stres. Přesto ho často bereme jako samozřejmost – dokud nezačne selhávat.
Zatímco mnozí z nás věnují pozornost zdraví svého těla, stravě, fyzické kondici nebo vzhledu, na mentální výkonnost a prevenci úpadku kognitivních funkcí se často zapomíná.
Moderní životní styl – plný podnětů, digitálního zahlcení, stresu, spěchu a přerušovaného spánku – náš mozek zatěžuje víc než kdy dřív. K tomu připočtěme přirozený proces stárnutí, znečištěné prostředí, a v mnoha případech nevhodné stravovací návyky. Výsledek? Únava, potíže se soustředěním, výpadky paměti, mentální mlha a celkový pokles mentální energie.
Dobrou zprávou je, že mozek má úžasnou schopnost regenerace, adaptace a růstu – pokud mu k tomu dáme vhodné podmínky. Neuroplasticita, tedy schopnost mozku vytvářet nová spojení a přizpůsobovat se, nevyhasíná s věkem, jak se dříve předpokládalo. Právě naopak – správná stimulace, výživa, pohyb, kvalitní spánek a duševní hygiena dokážou mozek aktivovat a podpořit jeho vitalitu i v pokročilejším věku.
Asi nikdo nepochybuje o tom, že mozek je nejdůležitějším orgánem v lidském těle. Je to řídící centrum všech tělesných pochodů, sídlo vědomí (pravděpodobně), pomyslný počítač, který analyzuje podněty. Spoustu toho o mozku víme, velká část pochodů, která probíhá mezi mozkovými buňkami, tzv. neurony, zůstává i nadále zahalena tajemstvím a čeká na rozlousknutí.
Mozku bychom si tak měli vážit a věnovat mu náležitou péči. Potřebuje trénink i správnou výživu. Špatným stravováním mu totiž můžeme uškodit – a naopak tím správným mozkové procesy nastartovat do dosud netušených obrátek. A ne, rozhodně tím nemyslíme energetické nápoje nebo hrnek kafe, které vás pouze krátkodobě nabudí, nicméně bez výraznějšího efektu na mozek samotný. V následujícím textu se podrobněji zaměříme na potraviny, které našemu mozku prospívají a z dlouhodobého hlediska jejich konzumaci určitě oceníte.
Zapamatujte si jedno: Jídlo, které konzumujeme, má přímý vliv na to, jak dobře (nebo špatně) bude náš mozek fungovat. Jídlo ovlivňuje jeho funkce, strukturu a dokonce i naši náladu. Pro jídlo, které váš mozek ocení se začal používat anglický pojem „brainfood“. Jsou to takové potraviny, které napomáhají lepšímu soustředění, zapamatování, zvyšují IQ a také snižují únavu. Zapomenout bychom neměli ani na látky, které mozek chrání a dlouhodobě vyživují.
Nejedná se o kompletní výčet, přesto, zaměřte se na jejich doplnění do vašeho jídelníčku.
Ne nadarmo se o avokádu mluví jako o tzv. superpotravině. V tomto případě to není jen prázdná marketingová nálepka, avokádo umí divy. Celá řada odborníků totiž potvrdila, že v avokádu jsou obsažené všechny základní živiny (je jich více než dvacet) pro přežití. Navíc hraje důležitou roli při zvyšování motivace, angažovanosti a zvědavosti. Takže, chystáte-li se studovat nějaký nový problém, s avokádovým salátem vám to půjde jako na drátkách. Někdo by mohl avokádu vyčítat vysoký obsah tuku. To je pravda, ale tenhle tuk je tělu – a mozku obzvláště, prospěšný.
Pijete jedno kafe za druhým? A už jste vyzkoušeli zelený čaj? Pokud ne, hodně rychle byste to měli napravit. Jedná se totiž o jeden z nejzdravějších nápojů, který svému tělu můžete dopřát. Základem je podobně jako v kávě kofein, takže zlepší vaši bdělost a občerství, ale bez negativních efektů, jako je bušení srdce. Navíc je jeho účinek pozvolný a dlouhodobý. Zelený čaj je též výborným antioxidantem, což je pozitivní i pro mozek. Ale ani kávu nezatracujte. Její pravidelná konzumace úspěšně bojuje se vznikem neurologických onemocnění, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.
Malé modrofialové kuličky obsahují látky jménem flavonoidy, které podporují regeneraci mozkových buněk a pozitivně se podepisují jak na dlouhodobé, tak krátkodobé paměti. Mnohé studie navíc prokázaly, že borůvky mají pozitivní vliv na schopnost učení a také motorické (tedy pohybové) dovednosti. Pravidelnou svačinku v podobě hrsti borůvek mozek dozajista ocení.
Oblíbená zelená zelenina je plná živin, které jsou pro mozek důležité. Je to zejména vitamín K, která posiluje kognitivní schopnosti a také látka zvaná cholin. Ta je zase důležitá pro správné funkce paměti. K zahození není ani kyselina listová – ta úspěšně bojuje proti rozvoji Alzheimerovy choroby a také udržuje dobrou náladu.
Vliv vlašských ořechů na mozek je až sekundární, nicméně zásadní. Jejich konzumace totiž zlepšuje průtok krve cévami a tím i zvětšují přísun kyslíku do mozku. Projeví se to na lepší paměti i zvýšené schopnosti učení se. Účinné jsou i mandle, které působí protizánětlivě a podporují kognitivní funkce.
To, že je čokoláda stimulant, není nic nového. Obsahuje látky jako kofein, fenyletylamin a theobromin, které zvyšují přenos nervových vzruchů v těch částech mozku, které mají na starost schopnost soustředí a pohotovost. Čokoláda též podporuje funkce kardiovaskulárního systému a vyvolává pocit štěstí.
I rajčata bývají označovány za superpotravinu. Jejich součástí jsou lykopeny, silné antioxidanty, které bojují se škodlivými látkami, které mozek poškozují, zároveň také podporují paměť. Kromě toho, podobně jako čokoláda, zlepšují náladu.
Nejen na svaly je špenát a hromada železa v něm obsažená. Špenát rovněž zlepšuje paměť a podporuje schopnost učení. Díky přítomnosti vitamínu K patří špenát k největším bojovníkům se vznikem demence a rovněž se řadí k silným antioxidantům. Opomenout bychom neměli ani další tělu prospěšné látky, jako je vitamín E, kyselina listová nebo hořčík.
Konzumace červené řepy se pozitivně projeví na okysličení mozku, což zlepší paměť a obecně vzato mozkovou výkonnost.
Losos a obecně rybí maso je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, což jsou látky důležité pro to, aby nás mozek fungoval jako dobře namazaný stroj. Kromě nich je losos plný dalších důležitých látek – bílkovin, minerálních látek (draslík, vitamín B12, selen…) a vitamínů. Poslední výzkumy navíc prokázaly, že konzumace lososa má významně pozitivní efekt při léčbě deprese.
Zázvor je univerzální kořen, který vám prospěje v mnoha podobách. Nejen, že skvěle chutná v exotických jídlech nebo lze pomocí výluhu dobře léčit nachlazení. Obsahuje také aminokyseliny a stopové prvky, které jsou zásadní pro správné funkce mozku a nervového systému. Další zajímavou exotickou látkou je kurkuma, která je výborný antioxidant a zároveň udržuje mozek ve střehu. Může i zvýšit kapacitu paměti.
Mozek a potraviny