verze cz
verze cz
verze de
verze en
Outlet
Počet položek: 0 0,- Kč

Potraviny, které podpoří zdraví a vitalitu mozku

Chcete podpořit svůj mozek a jeho kondici? ✔️ Máme pro vás tipy a triky - čím podpořit kondici svého mozku, třeba vhodně zvolenou stravou. Poradíme vám, jaké potraviny zařadit. Inspirujte se s námi.

 

Mozek jako nejcennější investice

Mozek je nejsofistikovanější a zároveň nejzranitelnější orgán našeho těla. Na jeho výkonnosti závisí naše schopnost učit se, rozhodovat, tvořit, soucítit i zvládat každodenní stres. Přesto ho často bereme jako samozřejmost – dokud nezačne selhávat.

Zatímco mnozí z nás věnují pozornost zdraví svého těla, stravě, fyzické kondici nebo vzhledu, na mentální výkonnost a prevenci úpadku kognitivních funkcí se často zapomíná.

Moderní životní styl – plný podnětů, digitálního zahlcení, stresu, spěchu a přerušovaného spánku – náš mozek zatěžuje víc než kdy dřív. K tomu připočtěme přirozený proces stárnutí, znečištěné prostředí, a v mnoha případech nevhodné stravovací návyky. Výsledek? Únava, potíže se soustředěním, výpadky paměti, mentální mlha a celkový pokles mentální energie.

Dobrou zprávou je, že mozek má úžasnou schopnost regenerace, adaptace a růstu – pokud mu k tomu dáme vhodné podmínky. Neuroplasticita, tedy schopnost mozku vytvářet nová spojení a přizpůsobovat se, nevyhasíná s věkem, jak se dříve předpokládalo. Právě naopak – správná stimulace, výživa, pohyb, kvalitní spánek a duševní hygiena dokážou mozek aktivovat a podpořit jeho vitalitu i v pokročilejším věku.

Potraviny, které podpoří mozek

Asi nikdo nepochybuje o tom, že mozek je nejdůležitějším orgánem v lidském těle. Je to řídící centrum všech tělesných pochodů, sídlo vědomí (pravděpodobně), pomyslný počítač, který analyzuje podněty. Spoustu toho o mozku víme, velká část pochodů, která probíhá mezi mozkovými buňkami, tzv. neurony, zůstává i nadále zahalena tajemstvím a čeká na rozlousknutí.

Mozku bychom si tak měli vážit a věnovat mu náležitou péči. Potřebuje trénink i správnou výživu. Špatným stravováním mu totiž můžeme uškodit – a naopak tím správným mozkové procesy nastartovat do dosud netušených obrátek. A ne, rozhodně tím nemyslíme energetické nápoje nebo hrnek kafe, které vás pouze krátkodobě nabudí, nicméně bez výraznějšího efektu na mozek samotný. V následujícím textu se podrobněji zaměříme na potraviny, které našemu mozku prospívají a z dlouhodobého hlediska jejich konzumaci určitě oceníte. 

Zapamatujte si jedno: Jídlo, které konzumujeme, má přímý vliv na to, jak dobře (nebo špatně) bude náš mozek fungovat. Jídlo ovlivňuje jeho funkce, strukturu a dokonce i naši náladu. Pro jídlo, které váš mozek ocení se začal používat anglický pojem „brainfood“. Jsou to takové potraviny, které napomáhají lepšímu soustředění, zapamatování, zvyšují IQ a také snižují únavu. Zapomenout bychom neměli ani na látky, které mozek chrání a dlouhodobě vyživují.

Co tedy rozhodně do jídelníčku zařadit na podporu mozku?

Nejedná se o kompletní výčet, přesto, zaměřte se na jejich doplnění do vašeho jídelníčku.

  • Avokádo

Ne nadarmo se o avokádu mluví jako o tzv. superpotravině. V tomto případě to není jen prázdná marketingová nálepka, avokádo umí divy. Celá řada odborníků totiž potvrdila, že v avokádu jsou obsažené všechny základní živiny (je jich více než dvacet) pro přežití. Navíc hraje důležitou roli při zvyšování motivace, angažovanosti a zvědavosti. Takže, chystáte-li se studovat nějaký nový problém, s avokádovým salátem vám to půjde jako na drátkách. Někdo by mohl avokádu vyčítat vysoký obsah tuku. To je pravda, ale tenhle tuk je tělu – a mozku obzvláště, prospěšný.

  • Zelený čaj

Pijete jedno kafe za druhým? A už jste vyzkoušeli zelený čaj? Pokud ne, hodně rychle byste to měli napravit. Jedná se totiž o jeden z nejzdravějších nápojů, který svému tělu můžete dopřát. Základem je podobně jako v kávě kofein, takže zlepší vaši bdělost a občerství, ale bez negativních efektů, jako je bušení srdce. Navíc je jeho účinek pozvolný a dlouhodobý. Zelený čaj je též výborným antioxidantem, což je pozitivní i pro mozek. Ale ani kávu nezatracujte. Její pravidelná konzumace úspěšně bojuje se vznikem neurologických onemocnění, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

  • Borůvky

Malé modrofialové kuličky obsahují látky jménem flavonoidy, které podporují regeneraci mozkových buněk a pozitivně se podepisují jak na dlouhodobé, tak krátkodobé paměti. Mnohé studie navíc prokázaly, že borůvky mají pozitivní vliv na schopnost učení a také motorické (tedy pohybové) dovednosti. Pravidelnou svačinku v podobě hrsti borůvek mozek dozajista ocení.

  • Brokolice

Oblíbená zelená zelenina je plná živin, které jsou pro mozek důležité. Je to zejména vitamín K, která posiluje kognitivní schopnosti a také látka zvaná cholin. Ta je zase důležitá pro správné funkce paměti. K zahození není ani kyselina listová – ta úspěšně bojuje proti rozvoji Alzheimerovy choroby a také udržuje dobrou náladu.

  • Vlašské ořechy

Vliv vlašských ořechů na mozek je až sekundární, nicméně zásadní. Jejich konzumace totiž zlepšuje průtok krve cévami a tím i zvětšují přísun kyslíku do mozku. Projeví se to na lepší paměti i zvýšené schopnosti učení se. Účinné jsou i mandle, které působí protizánětlivě a podporují kognitivní funkce.

  • Hořká čokoláda

To, že je čokoláda stimulant, není nic nového. Obsahuje látky jako kofein, fenyletylamin a theobromin, které zvyšují přenos nervových vzruchů v těch částech mozku, které mají na starost schopnost soustředí a pohotovost. Čokoláda též podporuje funkce kardiovaskulárního systému a vyvolává pocit štěstí.

  • Rajčata

I rajčata bývají označovány za superpotravinu. Jejich součástí jsou lykopeny, silné antioxidanty, které bojují se škodlivými látkami, které mozek poškozují, zároveň také podporují paměť. Kromě toho, podobně jako čokoláda, zlepšují náladu.

  • Špenát

Nejen na svaly je špenát a hromada železa v něm obsažená. Špenát rovněž zlepšuje paměť a podporuje schopnost učení. Díky přítomnosti vitamínu K patří špenát k největším bojovníkům se vznikem demence a rovněž se řadí k silným antioxidantům. Opomenout bychom neměli ani další tělu prospěšné látky, jako je vitamín E, kyselina listová nebo hořčík.

  • Červená řepa

Konzumace červené řepy se pozitivně projeví na okysličení mozku, což zlepší paměť a obecně vzato mozkovou výkonnost.

  • Losos

Losos a obecně rybí maso je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, což jsou látky důležité pro to, aby nás mozek fungoval jako dobře namazaný stroj. Kromě nich je losos plný dalších důležitých látek – bílkovin, minerálních látek (draslík, vitamín B12, selen…) a vitamínů. Poslední výzkumy navíc prokázaly, že konzumace lososa má významně pozitivní efekt při léčbě deprese.

  • Zázvor a kurkuma

Zázvor je univerzální kořen, který vám prospěje v mnoha podobách. Nejen, že skvěle chutná v exotických jídlech nebo lze pomocí výluhu dobře léčit nachlazení. Obsahuje také aminokyseliny a stopové prvky, které jsou zásadní pro správné funkce mozku a nervového systému. Další zajímavou exotickou látkou je kurkuma, která je výborný antioxidant a zároveň udržuje mozek ve střehu. Může i zvýšit kapacitu paměti.

Potraviny, které podpoří zdraví a vitalitu mozku - 236315 - Mozek a potraviny

Mozek a potraviny

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opište kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb souhlasíte s využíváním cookies. Děkujeme Vám.   Další informace