Počet položek: 0 0,- Kč
verze cz
verze cz
verze de
verze en
Outlet

Zdravé náhražky cukru - 100% ověřeno na vlastní kůži!

Věřte mi, zdravé náhražky cukru opravdu existují. ✔️ Máme pro vás 9 tipů na nahrazení rafinovaného cukru❗ Sladká chuť je příjemná. Jestli se však snažíte s bílým cukrem bojovat, zapátrejte po náhražkách. Rádi vám poradíme, jak vhodně nahradit cukr ve vašem životě.

Proč se zaměřit na rafinovaný cukr?

Každý z těch, kteří vyznávají zdravý životní styl, se dopracuje k tomu, jak vytěsnit „bílého zabijáka“ v podobě rafinovaného cukru ze svého jídelníčku. Zdravých náhražek cukru seženete poměrně hodně. Pojďte společně s námi objevit zdravé náhražky cukru, které nejen vy, ale zejména vaše tělo, velmi ocení.

Jak se orientovat ve světě cukru

Pro základní orientaci si musíme ujasnit některé pojmy, které jsou spojené s problematikou cukru. Fruktóza (cukr ovocný) a glukóza (cukr hroznový) jsou monosacharidy. Klasický cukr, tedy sacharóza, je složený disacharid, tvořený molekulou glukózy a fruktózy. Problematika je ovšem mnohem složitější a vydala by doslova na několik článků.

Ještě pár slov k problematice ohledně cukru a jeho působení na trhu. K bílému řepnému a hnědému třtinovému cukru se pojí řada polopravd a mýtů. Nejznámější je otázka týkající se toho, zda jeden nebo druhý je zdravější. Hned na úvod musíme uvést, že je to stále sacharóza, tedy cukr. Hnědý třtinový neprošel rafinací, proto obsahuje i vlákninu a minerály, ovšem ve výživově zanedbatelném množství. Navíc ne každý hnědý cukr je přírodní třtinový, může se jednat o nabarvený bílý cuk. Na to si dejte opravdu pozor!

Proč je cukr označován jako bílý zabiják?

Jednoduše a na rovinu – cukr je prakticky všude. Víte, že jeho velká dávka se skrývá i v pečivu? A možná tomu nebudete věřit, ale najdete jej taktéž v potravinových doplňcích, které bereme často za účelem podpory našeho zdraví. Civilizační choroby jako cukrovka nebo vysoký krevní tlak vděčí za své masové rozšíření právě bílému rafinovanému cukru ve spojení s naším životním stylem. Cukr podporuje také navýšení podílu tuků v těle – světe div se, cukr způsobuje i obezitu. A i tento fakt je často ukryt našemu zájmu. Takže pokud vás láká myšlenka zdravého životního stylu, mrkněte se po náhražkách cukru. A stejně tak, celkově se zaměřte na svůj jídelníček.

9 zdravých náhražek cukru

Pojďte si společně s námi projít všechny možnosti, které vám doporučujeme na základě našich zkušeností s alternativami, které mohou více či méně nahradit rafinovaný cukr v našich životech.

1. Med

Často sázíme na to, že med je spása a dokonalá náhražka. Ano, máte pravdu, med  je zázrak, jenže i zde najdeme ono pověstné "ale"! Nepasterizovaný med od včelařů má GI okolo 30 a obsahuje mimo jiné látky jako vápník, železo, hořčík, zinek a selen. Ovšem pasterizovaný, tedy průmyslově tepelně upravený, k dostání na pultu supermarketů, má GI až 75. A to už je značný rozdíl, co myslíte?

Tento žlutý zázrak obsahuje zdraví prospěšné látky, které pomáhají snižovat krevní tlak, léčit poruchy krevního oběhu a zažívacího traktu. Má také protizánětlivé účinky, takže med je jasná volba také při nachlazení. Kalorická hodnota medu je srovnatelná s bílým cukrem. Proto jej používejte obezřetně! Pokud chcete zhubnout, med je pro vás tabu.

Med skvěle obohatí studenou kuchyni. Na vaření se nehodí. Při teplotě vyšší než 40 °C ztrácí své blahodárné účinky.

2. Javorový sirup

Kvalitní javorový sirup mimo jiné obsahuje vitamíny A, D, B, kyselinu listovou, železo, vápník, zinek a draslík. Podobně jako med má protizánětlivé účinky. Obecně platí, že čím tmavší barva sirupu, tím více zdraví prospěšných látek. Avšak pozor na "dobarvený" javorový sirup, který by mohl zmást vaše smysly.

Javorový sirup obsahuje méně kalorií než klasický cukr. Má ale mnohem větší sladivost – proto to s ním nepřehánějte.

Javorový sirup výborně nahradí cukr i při pečení. Jednoznačně ho musíte vyzkoušet i na palačinkách.

3. Stévie

Posledních pár let můžeme sledovat doslova hon na bezkalorická přírodní sladidla. Stévie (Stevia) patří mezi ty nejzajímavější. Často se doporučuje jako alternativa k cukru a umělým sladidlům.

Stévii dnes pořídíte v mnoha různých formách, od tekutého extraktu až po bílý prášek nahrazující cukr. Tato tropická rostlina zlepší vaše trávení, sníží krevní tlak a navíc má i protizánětlivé účinky. Stévii si můžete vypěstovat i doma. Doporučujeme ji ale koupit ve formě prášků nebo sirupu.

Listy stévie jsou mnohem sladší než cukr. A co je bomba, neobsahuje žádné kalorie – proto ji mohou bez obav konzumovat i diabetici. Ovšem abychom stévii jen nevelebili, pár studií zmiňuje drobné vedlejší účinky jako je nevolnost, křeče, alergické reakce a vzájemné působení s léky na vysoký krevní tlak a diabetes.

4. Yacon sirup

Znáte Yacon sirup? Že ne? Už staří Inkové používali tuto rostlinu jako sladidlo. Obsahuje 20 cenných aminokyselin, vitamíny a minerály. Tuto náhražku cukru ocení také diabetici, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Stejně, jako například stevie. Ovšem na tuto vlastnost pozor!

Ve srovnání s medem má o polovinu méně kalorií. Ještě lepší je to, že sirup z yaconu dokáže snížit chuť jídlu. Ideální volba pro dietáře.

A rada na závěr, nebojte se sirup vyzkoušet při pečení nejrůznějších dezertů.

5. Rýžový sirup

Rýžový sirup je přírodní alternativou rafinovaného cukru. Co se týče živin, nachází se v něm malé množství draslíku, hořčíku, manganu a zinku. Organický rýžový sirup je i zdrojem vitamínů skupiny B.

Jen pro srovnání, 10 gramů rafinovaného cukru obsahuje přibližně 40 kalorií. Ve stejném množství rýžového sirupu se nachází přibližně 32 kalorií. Avšak na co si dejte pozor, že je třeba si uvědomit jeho menší sladivost, než rafinovaný cukr a tím pádem se ho spotřebuje více.

6. Třtinová melasa

Melasa je sirup, který vzniká při rafinování bílého cukru. Ač se to nemusí na první pohled zdát, obsahuje hodně stopových prvků a minerálů jako vápník, draslík, fosfor, dále pak také vitamíny B1, B2 a B5. Pomáhá pročišťovat lymfatické uzliny a regenerovat krvetvorbu.

V prodejnách zdravé výživy můžeme běžně koupit i samotnou melasu, ve které je prospěšných látek zachováno ještě více než ve třtinovém cukru. A co víc, melasa má pouze třetinu kalorií oproti medu. Někteří odborníci uvádějí, že je zdravější než med. Oceníte ji při redukci váhy.

Melasa nevyniká dvakrát výbornou chutí. Proto ji v kuchyni požívejte pouze tam, kde její chuť přebijí ostatní suroviny. Běžně se používá k doslazování nápojů nebo dezertů.

7. Datle

Někdo je miluje, někdo je nesnáší. Ano, řeč je o datlích. Datle samotné jsou nejlepší náhražkou sladkostí. Datlový cukr je produkt přirozené krystalizace sacharidů v datlích. Je výbornou náhradou bílého rafinovaného cukru, třtinového cukru a dalších druhů cukru.

Datle by měly být součástí jídelníčku, ač se jedná o poměrně exotický produkt. Jde o výborný zdroj železa, vápníku a draslíku. Z vitamínů v nich najdete především kyselinu pantotenovou (B5), která pečuje o vaši psychickou a fyzickou kondici. K tomu datle pomáhají snižovat krevní tlak, nezvyšují hladinu cukru v krvi a dámy ocení jejich příznivý vliv na kvalitu vlasů i nehtů. Můžete je konzumovat čerstvé, sušené nebo ve formě sirupu.

Datle mají ze všeho ovoce nejvyšší energetickou hodnotu, obsahují až 70% sacharidů. Takže ani s datlemi to moc nepřehánějte!

Skvěle využijete ve studené kuchyni k dochucení ovesných kaší nebo dozdobení dezertů.

8. Kokosový cukr

Vyrábí se ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Není záhadou, že má nízký glykemický index, což oceníme ve zdravém jídelníčku. Ale nelze ho použít do každého pokrmu.

Kokosový cukr obsahuje velké množství vitamínů skupiny B. Hojně je v něm zastoupeno i železo, vápník, zinek a fosfor. Díky obsahu těchto látek podporuje správnou činnost imunitního systému. Velkou výhodu je i nízký glykemický index.

I kokosový cukr si dopřávejte s mírou, jeho kalorická hodnota je poměrně vysoká.

9. Xylitol

Xylitol je cukr vyskytující se ve švestkách, malinách, jahodách a dalším bobulovém ovoci. Pomáhá udržovat nízkou hladinu cukru v krvi, dále má nízký glykemický index, což ocení diabetici. Představte si, že dokonce prospívá zubům! Snižuje totiž tvorbu zubního plaku a kazivost zubů. Ale pozor – ve větším množství funguje jako projímadlo. Což není rozhodně žádoucí, že.

Přestože svou sladivostí se vyrovná bílému cukru, má o třetinu méně kalorií. 

Avšak pozor, stále platí pravidlo, všeho moc škodí! A rozhodně neplatí, že pokud nahradíte cukr medem, máte vyhráno.

 

Nyní je to již na vás, zda rafinovaný cukr hodláte nahradit a jak moc důsledně budete své předsevzetí dodržovat. My vám držíme pěsti.

ZDROJE:

https://sugarscience.ucsf.edu/latest-sugarscience-research.html#.XRShR4_gpPY

http://www.bbc.com/future/story/20180918-is-sugar-really-bad-for-you

https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar

https://www.sciencealert.com/review-of-31-studies-shows-we-ve-been-wrong-about-sugar-s-effect-on-our-mood

Zdravé náhražky cukru - 100% ověřeno na vlastní kůži! - 220565 - Zdravé náhražky medu

Zdravé náhražky medu

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opište kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb souhlasíte s využíváním cookies. Děkujeme Vám.   Další informace